Uminova Innovation har inom ramen för projektet Innovationskraft länge hjälpt storbolag och industri att lösa utmaningar kopplade till innovation, ofta rörande klimatomställning, digitalisering och automation. Vi gör det genom att matcha ihop dem med startups, och nu hjälper vi offentlig sektor på samma sätt.
Inom Sveriges startupscen finns bolag som tillämpar nya teknologier och affärsmodeller. Genom att koppla ihop offentliga aktörers behov med innovativa, handplockade startups kan vi som inkubator bidra till att startups får testa och utveckla sina produkter tidigt tillsammans med potentiella kunder, och vi bidrar även aktivt till nya lösningar på reella behov. Det här är inget hokuspokus. Vi tar hjälp av en beprövad process, Ignite Public, som utvecklats tillsammans av startups, kommuner, regioner samt inkubatorer och Science Parks i Sverige.
– Tack vare att Ignite Public utvecklats tillsammans av flera aktörer, och från flera perspektiv, har vi idag en kvalitetssäkrad process som gör att samarbetet mellan de små innovativa bolagen och de större offentliga aktörerna ger goda resultat för båda parter, säger Mikaela Färnqvist, nationell projektledare Ignite Public.
LOU inget hinder
Affärsutvecklaren Richard Larsson på Uminova Innovation arbetar mot offentlig sektor och vet vilka snubbeltrådar som måste undvikas.
– En fråga som ofta dyker upp hos både startups och kommun är upphandling och här vill vi nå ut med att LOU, lagen om offentlig upphandling, inte behöver inte vara ett hinder för startups att göra affärer med offentlig beställare.
I processen involveras alltid den offentliga aktörens upphandlingsteam för att säkerställa att samarbetet genomförs på ett korrekt sätt, samtidigt som det ges förutsättningar för att testa nya tekniker och innovativa lösningar.
– Vi har fler goda exempel på startupsamarbeten hos till exempel Uppsala kommun, Järfälla kommun och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Även Umeå kommuns utvecklingsarbete tillsammans med startups imponerar, säger Mikaela.
Digital fritidsgård
Umeå kommun har länge velat utveckla en digital fritidsgård och när det var dags tog man hjälp av oss på Uminova Innovation. Thomas Molén, kommunens digitaliseringsstrategi och CDO, vill titta utanför boxen.
– Kraven från våra medborgare ökar. Man förväntar sig att kommunen ska leverera tjänster på samma sätt och med samma kvalitet som i samhället i övrigt. Ofta kravställer vi lösningar och tjänster utifrån de kunskaper vi har idag. Vi behöver inspireras, och inspiration har vi sett finns hos startups, säger han.
Först gjordes en behovsinventering för att ringa in vad det är för typ av digital fritidsgård kommunen vill skapa. Trygg, säker, rolig, engagerande och vuxennärvaro är viktiga nyckelord. Efter ett nationellt sökarbete hittade vi en handfull intressanta startups som kommunen fick träffa. Man valde ut tre att samarbeta med: The Fine Arc som är specialister på spelutveckling med en pedagogisk twist, Bufferleaf med spetskompetens inom mjukvaruutveckling samt ett bolag med en AI-lösning för att analysera text från Chalmers Ventures.
”Tryggt och proffsigt”
Bolagen har under vintern tillsammans med personal från fritidsförvaltningen och ungdomar gjort ett strategiskt och kreativt arbete som nu mynnar ut i en testversion. Åsa Säfsten Boman, avdelningschef Unga, säger att samarbetet både är spännande och roligt.
– Hela processen har känts väldigt trygg och proffsig. Att få stöd i hela processen och i valet av startups. Att få träffa alla och se vad de kan erbjuda och sedan välja vilka som är lämpliga utifrån just det här projektet. Vi har trattat ihop ett grymt gäng startupbolag med superbra kompetenser och matchar dem nu mot ungdomarnas önskemål och drömmar.
Per Fransson hos The Fine Arc, som tidigare arbetat som lärare, ser sig som en del av en sorts SWOT-team. En kommun ska kunna så mycket och nu har man skapat en specialgrupp som ska gräva i just den här utmaningen.
– Spel har så många aspekter och dimensioner. De kan vara både lärande, utvecklande, en plats för samarbete och möten, och förstås kreativitet. Det vi tar med oss in är teknisk kompetens förstås och förståelse för beteenden. Vår utgångspunkt är att lyssna mycket på vad ungdomarna behöver. Att leva i en spelvärld är helt normalt för dem. Helt centralt är att det här ska funka som ett verktyg för fritidsledarna ute i verkliga världen, säger Per Fransson.
Inkubatorer viktiga länkar
Maria Olofsson hos Uminova Innovation menar att piloten hos Umeå kommun visar på vilken viktig roll regionala inkubatorer kan spela när det kommer till att skapa lösningar som samhället och medborgare behöver. Att vara en katalysator. En länk mellan behovsägare och leverantörer, men även för att koppla samman lokalt, regionalt och nationellt.
– Umeå kommun har varit modig och runt om i Sverige ser vi att fler och fler offentliga verksamheter ser potentialen i att jobba med startups. För varför uppfinna hjulet när ingredienserna till lösningen redan finns färdiga där ute? Och skapas en smart lösning i en kommun så kan den göras tillgänglig för fler. Och det som gör det här ännu bättre är att startupbolagen samtidigt får testa sina lösningar i skarpt läge och skaffar sig insikter som hjälper dem i deras resa också. Ibland skapar vi även möjligheter för startups från olika delar av Sverige att träffas och göra affärer tillsammans, för att kunna göra ännu större skillnad. Och självklart har alla dessa lösningar en koppling till ett mer hållbart samhälle. Det bli win, win, win, win helt enkelt, säger Maria.
Vi söker fler att göra piloter med
Jobbar du i en offentlig verksamhet i Västerbotten och är nyfiken på hur vi på Uminova Innovation kan hjälpa er med ert innovations- och utvecklingsarbete; hör av dig till Maria Olofsson. Som sagt, vi hjälper också större bolag som är intresserade.
Om Ignite Public
Ignite Public är ett nationellt verktyg som drivs av Dalarna Science Park, Kalmar Science Park, Kista Science City, Linköping Science Park och Uminova Innovation tillsammans med SISP (Swedish Incubators and Science Parks) initiativ Ignite Sweden. Ignite Public medfinansieras av Vinnova, Energimyndigheten samt medverkande kommuner och regioner.