Sogeti flyttar in.
Sogeti, Alltele/T3, Dizparc och TeamNorr är fyra av bolagen som flyttat in i Hus 12 på Umestan. På bilden medarbetare från Sogeti, från vänster Andreas Borg, Amanda Halldén (student), Nishkalank Bezawada, Johannes Hörnberg, Anna-Karin Hammar och Erika Holmgren.

Umeås nya IT-hus sjuder av liv

Närmare 250 IT-anställda har fått nya lokaler i Hus 12 på Umestan i Umeå. Ljusa öppna lokaler med både restaurang och gym i huset möter IT-företagen som flyttat in.

Som Infotech Umeå berättat tidigare har Umeå fått ett nytt IT-hus. Det är Hus 12 på gamla regementsområdet som nu börjar sjuda av liv när alla bolag flyttat in. Många av bolagen i de nya lokalerna är IT-företag vilket gör att det med rätta kan kallas ett IT-hus.

Innanför den spektakulära fasaden av brunt glas, huset är ritat av kände arkitekten Gert Wingårdh och byggt av Lerstenen, sitter bland annat IT-bolagen Alltele med T3, Dizparc, Sogeti och Team Norr. Sammanlagt har dessa fyra IT-företag omkring 250 anställda. I huset finns dessutom flera andra företag som har fokus på IT som teknikföretaget Sweco, resebyrån Xlent, revisionsbyrån EY, telekombolaget Mobile Partner, fastighetsserviceföretaget ISS och vindkraftföretaget Svevind.

Landskap och tysta rum
– Det är fantastiskt att sitta här, vi har helt underbara lokaler, säger Johannes Hörnberg, platschef för IT-konsultbolaget Sogeti.

Eftersom huset är alldeles nytt har Sogeti fått vara med och utforma lokalerna. Det är ljusa väggar och tak, öppna landskap blandat med mindre rum.

– Vi har landskap men de är mindre än de som vi hade tidigare. Vi har också många tysta rum. Men överallt i lokalen är det tyst eftersom det är så mycket dämpande material i väggar och tak, berättar Johannes Hörnberg.

– Dessutom har huset en egen lunchrestaurang, eget gym och nära till skogen för de som vill ut och springa på lunchen. Vi har också köpt golffrisbees eftersom det finns en golfrunda här utanför, fortsätter han.

Att Sogeti nu kan erbjuda nya lokaler för tidigare och nya medarbetare ger stora möjligheter, inte minst eftersom Sogeti rekryterar kraftigt just nu, menar Johannes Hörnberg.

– Vi har sedan januari 17 nya medarbetare klara, och vi rekryterar ytterligare 15 i år inom alla kategorier som testledare, systemutvecklare och projektledare. Dessutom har vi också många studenter som kommer hit, säger han.


Pär Vidmark, vd för TeamNorr, menar att det är lättare att rekrytera nya medarbetare till företaget i och med de nya lokalerna. I bakgrunden syns husets stora inglasade innergård. 

TeamNorr breddar sin verksamhet
TeamNorr har flyttat in i bottenvåning i Hus 12. För tre år sedan grundades företaget, främst då med IT-support som erbjudande. Idag har företaget 13 medarbetare och verksamheten har breddats med arbetsordersystem, fakturaskanning, videokonferenser, telefoni, serverdrift, skrivare och tjänster för Azure.

– Det bästa är när vi får hjälpa en kund från start till mål först gör vi en IT-genomgång då vi går igenom datorer, nätverk, backuper och hur hela deras informationsflöde ser ut, sedan åtgärdar vi det som är fel eller det som kan bli bättre. Vi vill att alla ska ha en bra dag på jobbet och har man en fungerande IT så är vi ett steg närmare vårt mål. säger Pär Vidmark, vd för TeamNorr.

Liksom många andra i huset som Infotech Umeå träffar är han mycket nöjd med nya lokalerna.

– Det är lättare att rekrytera folk när vi har dessa lokaler. Vi söker fler just nu och vi märker att många vill jobba här, vi får idag ansökningar också från hemvändare, vilket är roligt eftersom det breddar IT-området för hela Umeå, menar Pär Vidmark.

– Vi har möjlighet att växa här, vi har snart 400 kunder, det är bra med parkeringar så det går lätt att ta kunder hit för att visa upp våra produkter och tjänster.


Johan Hellström, vd för Alltele, berättar att företaget växer så fort att det redan början bli trångbott trots de nya stora lokalerna.

Huvudkontoret flyttar in
Johan Hellström, vd för Alltele och T3, är också mycket nöjd med företagets lokaler som finns på två plan i huset med sammanlagt 115 medarbetare.

– Vi har nu flyttat hem vårt huvudkontor till Norrland och inflyttningen i det nya huset har gått bra trots att förutsättningarna förändrades i och med samgåendet mellan T3 och Alltele. Vi har redan fyllt alla ytor som var avsedda för tillväxt och vi har hyrt ytterligare ytor på plan 5. Trots lite trångboddhet så fungerar lokalerna väldigt bra vad gäller ljudnivå och ventilation, säger Johan Hellström.

– Vi sitter tryggt i hus nummer 12 här på Umestan. Alla som vill är välkomna förbi på en kopp kokkaffe och en visning runt i de nya lokalerna, hälsar Johan Hellström.


Anna Nabb, Dizparc, tar gärna nya kunder och potentiella medarbetare till de nya lokalerna.

Växer kraftigt
Även Anna Nabb på Dizparc är mycket nöjd med de nya lokalerna. Företaget grundades sommaren 2016 och har sedan dess vuxit kraftigt på flera orter i Sverige. I Umeå finns 15 anställda och fler är på ingång. Anna Nabb räknar med att Dizparc i Umeå kommer att vara minst 20 i Umeå innan året är slut.

– Det är fantastiskt bra här! Vi har en jättefin utsikt i och med att vi sitter så högt upp och tar med stolthet hit nya kunder och potentiella medarbetare. Att det finns bra möjligheter till lunchträning i och med gym och närheten till löparspår är ett plus. Sen har vi en restaurang i huset, vilket är väldigt mycket värt när vi har kund- och medarbetarevenemang eller bara behöver ta en snabb lunch, berättar Anna Nabb.


En spektakulär trappa med mycket glas stiger upp mitt i husets öppna gemensamma yta.


Glasytor och mycket ljus präglar Hus 12 på Umestan.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 19 juni, 2017Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

19 juni, 2017