Elastisys, från vänster: Robert Winter, Emil Marklund, Peter Gardfjäll, Erik Elmroth, Simon Kollberg, Johan Tordsson (saknas på bild gör Ahmed Ali-Eldin)

Umeåbolaget Elastisys tar in 6,1 miljoner

Elastisys har landat bolagets första finanseringsrunda på 6.1 miljoner kronor i samarbete med investerarna PartnerInvest Norr, Almi Invest och affärsängelbolaget Northern Light Capital. I samband med detta har företaget också rekryterat Robert Winter som ny VD, tidigare regionchef på Alten och nu senast affärscoach på Uminova Innovation.

– Det känns grymt kul att vara ombord och vi är riktigt glada för den här investeringen, säger Robert Winter.

– I alla branscher flyttas fler och fler viktiga applikationer till molnet och självklart ska de hanteras av intelligenta maskiner och inte av människor som skruvar på reglage. Vi kommer att använda den här investeringen för att komma ut och hjälpa företag tillhandahålla snabbare och tillförlitligare tjänster.

Umeå Universitet
Elastisys är en avknoppning från Umeå Universitet och Europas största forskargrupp inom molnhantering och har sedan 2011 utvecklat sin plattform för automatisk resurshantering.

– Vi är övertygade att Elastisys och teamet bakom har kompetens i världsklass då det gäller moln-automation, säger Jan Snygg, Investment Manager på Northern Light Capital.

– Det finns en stor global efterfrågan på marknaden efter Elastisys lösningar som med prediktiv autoskalning säkerställer att affärskritiska molnapplikationer körs kostnadseffektivt och responsivt.

Investeringen kommer att användas för att expandera till nya marknader vilket kommer att kräva utökad personal inom både marknad och teknik, berättar Robert Winter.

Unikt system
Erik Elmroth, Chief Scientist, förklarar tekniken:

– Det vi erbjuder är ett unikt system som lär sig att förutse framtida behov, så att resurserna automatiskt skalas upp och ner på rätt plats och vid rätt tillfälle. Det gör att tjänsterna blir robusta och har bra prestanda även då det är snabba och oförutsedda lastvariationer. Andra effekter kunderna får är att de sparar pengar och sover gott på natten.

Lena Fridlund-Forsgren, Investment Manager på Partnerinvest Norr, avslutar:

– Elastisys har ett skalbart erbjudande, ett team i absolut världsklass och en adresserbar marknad i mångmiljardklassen. Efterfrågan på denna typ av lösningar ökar och vi ser fram emot att få jobba med Elastisys framöver.

Läs mer om Elastisys på www.elastisys.com och forskargruppen på cloudresearch.org. Läs också artikel i Di Digital