Jonas Sjöberg
Jonas SJöberg är grundare av Sports Capture. Nu söks fler examensstudenter som vill jobba med tekniken som kan ge idrottare mer effektiv träning.

Teknik från startup-bolag kan ge effektivare träning

3D-kameror från Sports Capture i Umeå kan ge idrottare mer effektiv träning med ökad hastighet och kraft.

Med avancerad optisk mätteknik ska idrottare få möjlighet till effektivare träning. Det visar entreprenören Jonas Sjöberg som med sin produkt Sports Capture tagit fram en 3D-kamera som i realtid kan mäta idrottares acceleration, hastighet, hoppkapacitet och reaktionsförmåga.

Söker examensstudenter

Nu söker Jonas Sjöberg studenter som i sina examensarbeten vill vara med och vidareutveckla tekniken. Bland annat medverkar han på Startup Coffee den 15 november då temat är hälsa, sport och innovationer.

– Bildbehandling, signalanalys och mjukvaruutveckling kan vara spännande områden för en student att göra sitt examensarbete kring, säger Jonas Sjöberg.

Det handlar om realtidsanalys av mätdata som kommuniceras till en dator eller surfplatta där idrottaren kan studera resultaten på ett snyggt och grafiskt sätt.

– Det jag främst söker är någon som läser teknisk fysik eller datavetenskap, fortsätter Jonas Sjöberg.

Studenterna kan på så sätt få vara med och förfina den nyutvecklade sensortekniken som gör snabbhetsträning mer effektiv, inspirerande och motiverande för såväl elitidrottare som motionärer.

Jonas Sjöberg har med Sports Capture redan nått flera framgångar. Han var en av finalisterna i tävlingen Venture Cup i slutet av 2015 och prisades även som en av vinnarna i Uminova Innovations startup-program våren 2016.