Stark kvartett vinnare av Energy Team Challenge
Vanligtvis söker vi på Uminova Innovation vassa affärsidéer, men i november lanserade vi tävlingen ENERGY TEAM CHALLENGE där personer kunde vinna en plats i ett startupteam som ska utveckla en innovation som ska hjälpa industrin i sin klimatomställning. Nu är fyra starka vinnare utsedda.
OCH VINNARNA ÄR…
Specialisten: Christoffer Routledge, 33
Fokus: industri, energiteknik och automation.
Utbildad civilingenjör vid Chalmers med fordonsindustri som inriktning. Jobbat i många intressanta uppdrag och projekt, både nationellt och internationellt.
Tar med sig till teamet: spetskompetens inom industri och teknik, med förmåga att se helheter och hur saker hänger ihop.
Skaparen: Eduardo Gomes, 39
Fokus: mjukvaruutveckling
Dataingenjör som flyttade till Umeå för en master inom datavetenskap och teknik. Jobbar som utvecklare inom finansbranschen med fokus på algoritmer för riskbedömning.
Tar med sig till teamet: skicklighet om hur man bäst bygger algoritmer för att maximera energieffektivisering, och komplexa beräkningar.
Springaren: Fanny Westerlund, 25
Fokus: utveckla affären och marknadsföring.
Civilekonom med master inom ledarskap och minor inom finansiering. Skicklig inom affärsutveckling, marknadsföring och strategisk planering. Har ett hjärta som klappar särskilt mycket för hållbarhet.
Tar med sig till teamet: affärsperspektivet och lösningsfokus.
Springaren: Erik Silfver, 30
Fokus: kundkontakt och kundnära testning mot industrin.
Längdskidåkare på elitnvå och civilingenjör inom energiteknik. Gjort en förundersökning för en eventuell fjärrvärmeanläggning på uppdrag av Umeå Energi.
Tar med sig till teamet: tekniskt kunnande och förmåga att få saker gjorda. Vet allt om att bita ihop.
Magisk mix
Magdalena Lindström hjälper Uminova Innovations startups att hitta rätt personer till sina team, och hon är den som hållit i trådarna gällande tävlingen.
– Jag är helnöjd! Vi gjorde ett strategiskt val att begränsa ansökningsperioden till två veckor vilket är ganska kort tid, och ändå fick vi in 28 väl genomarbetade ansökningar. Vi hade lyxproblemet att många kvalificerade personer ansökte så det var inte en lätt uppgift att välja ut personerna till teamet. Det enkla svaret är att de fyra utvalda stack ut i antingen sin ansökan, i personlighets- och logiktesterna eller i intervjun. I juryarbetet kollade vi mycket på helheten. Det vill säga, vi försökte hitta kompetenser och personligheter som kompletterar varandra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att teamet ska trivas och lyckas med varandra på lång sikt, säger Magdalena.
Fanny Westerlund är heltaggad.
– Jag har länge följt Uminova Innovation och tänkt att dyker rätt chans upp så ska jag ta den. Jag tror vi blir ett starkt team som tillsammans kan ta hos igenom alla utmaningar som kommer att dyka upp, säger hon.
Nu börjar jobbet
Nu väntar en spännande vårtermin. Det är nu arbetet börjar för att förverkliga en affärsidé till ett växande bolag. Fokus är först att samla fakta för att bekräfta att affärsidén både har potential att bli ett växande bolag och att det finns en efterfrågan på marknaden.
Själva affärsidén kommer från Roger Gustavsson, en norrländsk entreprenör vars tekniska kunnande och nytänkande redan har gett upphov till flera framgångsrika startups, däribland Mimbly i Göteborg.
– Mitt första intryck är att det här är helt rätt team. De är på, det finns vilja, och det är det viktigast när man ska utveckla en produkt och bygga ett bolag. Man får inte vara en sån som säger att det där går aldrig, säger Roger.
Om affärsidén
En teknisk innovation som kan bidra till den stora och viktiga omställningen av industrin, på en global marknad. Innovationen riktar sig till industrier där det fortfarande saknas automatiserade kontrollfunktioner för service och underhåll. Genom en applikation för industriell användning skapas möjligheter för omfattande energivinster och ekonomiska besparingar.
– En enda grävmaskin med halvtaskig hydralpump kan dra mer energi än en vanlig villa, säger innovatören och serieentreprenören Roger Gustavsson som kommit på idén.
Vi söker alltid talanger
Och alla de som skickade in en ansökan, men inte fick en plats i teamet, har fortfarande en chans att starta en egen entreprenörsresa.
– Jag har meddelat alla som inte blev valda att Energy Team Challenge bara är en av många möjligheter för att få chansen jobba med ett startupbolag. Jag kommer hålla kontakten och höra av mig när nya möjligheter dyker upp. Vi söker ständigt nya personer till våra startupbolag så för alla som missade Energy Team Challenge och drömmer om en startupresa; ta kontakt med mig, säger Magdalena Lindström.