Simon Nathanson, vd för SmartPlanes.
NASA ska göra tester med SmartPlanes drönare, berättar Simon Nathanson, vd för Skellefteåföretaget.

SmartPlanes drönare testas av NASA

Amerikanska NASA testar drönare från SmartPlanes i Skellefteå för att ta fram ett nytt trafikledningssystem.

– Vi är ett av tre företag som finns med i de tester som NASA gör, säger Simon Nathanson, vd för SmartPlanes.

– Vår nya drönare SmartPlanes Freya har många fördelar och är idag en stark produkt. Vi har under senaste året lagt ner stora resurser på att utveckla den. Den är väder- och vindtålig, den kan flyga långt, den är helt autonom och kan bära många sensorer. Dessutom är den användarvänlig och mycket lätt att hantera, berättar Simon Nathanson.

Vad NASA nu söker är drönare som kan flyga säkert på långa avstånd. Sträckorna det kan röra sig om är över en mil och därmed kan drönaren nå långt bortom synhåll. Det innebär att drönaren kan användas för att inspektera oljeledningar, kraftledningar, järnvägar eller inom jordbruket för att med kameror övervaka stora områden odlad mark för att till exempel se om grödor är angripna.

Tidigare har SmartPlanes drönare bland annat använts av Världsnaturfonden för att skydda utrotningshotade djur i nationalparker i Tanzania.

Att vara ett av tre drönarföretag i NASAs tester är lite av ett genombrott.

– Utvecklingen av Freya har tagit längre tid än vad vi trodde men nu har vi en produkt som är otroligt stark, säger Simon Nathanson.

– Framtiden ser väldigt spännande ut. Vi har skruvat om affärsmodellen, vi har satsat på att göra produkten mer användarvänlig och därmed mer kommersiellt gångbar. Vi satsar också på ett starkare nätverk av återförsäljare så att vi ska få ut den på marknaden, säger Simon Nathanson.