Komatsu

Rekordnivå för uppkopplade skogsmaskiner

Med en ökning på nära 11 procent av omsättningen under 2014 når skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest ny rekordnivå. Företaget har satsat bland annat på uppkopplade skogsmaskiner.

Intensiv produktutveckling, hög kvalitet samt närhet till kunderna är några av framgångsfaktorerna som ger ny rekordnivå för omsättningen, enligt Ola Boström, marknadschef på Komatsu Forest, skogsmaskinföretaget i Umeå som är ett av världens ledande.

Ett exempel på ny kommunikationsteknik som förändrar branschen är Komatsu Forests system MaxiFleet som gör det möjligt att från en dator eller smartphone hålla koll på och felsöka maskiner på distans.

Med internetanslutning går det att använda MaxiFleet från vilken vanlig smartphone, läsplatta eller dator som helst och rapporter skickas automatiskt via e-post. Det gör att en tekniker kan följa maskinerna i nära nog realtid och snabbt se var alla maskiner befinner sig, följa produktionen och driften samt ge support på distans. Genom detta kan en tekniker på Komatsu Forest koppla upp sig mot maskinen för att bland annat utföra felsökningar, reparationer eller underhåll.

MaxiFleet hanterar automatiskt informationsflödet från skogsmaskinerna. Systemet ser till att filer överförs automatiskt och att produktions-, GIS- och driftsdata skickas utan att föraren behöver göra något och utan att produktionen påverkas.

Teknisk fakta: MaxiFleet
Kommunikation till och från maskinerna sker antingen med mobila datanät som exempelvis 3G, CDMA och UMTS900, eller via satellit, beroende på var i världen man befinner sig. Flera skogsmaskiner kan bilda ett internt nätverk genom att skapa ett så kallat meshnät.

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 8 juni, 2015Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

8 juni, 2015