Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive.
”Vi hittade så mycket bra folk i stan som vi ville anställa”, säger Fredrik Wester, vd för Paradox Interactive, om utvecklingskontoret i Umeå.

Paradox i Umeå ska bli bäst i världen

”Teamet i Umeå ska göra produkter som de blir bäst i världen på”, säger tidigare Umeåbon Fredrik Wester, vd för världsledande spelbolaget Paradox Interactive.

Fredrik Wester, vd på Paradox Interactive och uppvuxen på Mariedal i Umeå, har blivit miljardär på sina bolag. I en stor intervju i Västerbottens-Kuriren berättar han om sin väg mot att leda ett av Sveriges största spelföretag.

Sedan 2014 har Paradox Interactive ett Umeåkontor med strax över 20 medarbetare. Sammanlagt har bolaget 230 medarbetare och Fredrik Wester har varit med i bolag i 14 år, på den tiden hade bolaget sju anställda.

Världsledande speltillverkare
Paradox Interactive är en världsledande speltillverkare, känt för spel som Cities: Skylines, Europa Universalis och Crusader Kings.

För Elin Olsson på Västerbottens-Kuriren berättar Fredrik Wester bland annat om Umeå som etableringsort för ett av Paradox utvecklingskontor.

– Folk tror att det bara handlar om att jag kommer härifrån, men den riktiga sanningen är att vi hittade så mycket bra folk i stan som vi ville anställa. Dessutom finns det närhet till universitetet och en entreprenörsanda.

Hur går det för Umeåkontoret?

– Det går bra. Det är kul, för marknaden här ser väldigt annorlunda ut när det gäller sökanden och människor som kommer in. Vi har fått in många hemvändare som kommer tillbaka till Umeå från Stockholm. Det finns en väldig senioritet i teamet.

Hur många siktar ni på att bli i stan?

– Vi mäter inte på det sättet – vi mäter istället produktkvalitet. Idén är att teamet i Umeå ska göra produkter som de blir bäst i världen på. Så vi tänker så här – hur många individer krävs det i teamet för att vi ska bli bäst i världen i vår nisch? Det är så vi bygger bolag. Med andra ord får vi se vad vi är om två år – det kan vara 25 eller 50, säger Fredrik Wester till Västerbottens-Kuriren.

Läs hela intervjun med Fredrik Wester (betalsida).