Tor Ny, grundare av Omnio, och Patric Stafshede, vd, tar emot priset som snabbast växande företaget i Almi Tillväxtliga 2017. På bilden syns även Karolina Kollenmark-Andersson, Almi.
Tor Ny, grundare av Omnio, och Patric Stafshede, vd, tar emot priset som snabbast växande företaget i Almi Tillväxtliga 2017. På bilden syns även Karolina Kollenmark-Andersson, Almi.

Nuiteq och Omnio toppar tillväxtligan i Västerbotten

Nuiteq och Omnio var två av bolagen som hyllades när Almi presenterade Tillväxtligan, en lista över de mest snabbväxande företagen i Västerbotten.

Mest snabbväxande av alla bolag i Västerbotten är bioteknikföretaget Omnio, enligt Almi Tillväxtligan 2017. Omnios omsättningsökning ligger på 562 procent. Företaget verkar inom naturvetenskaplig och teknisk forskning och utveckling och är baserade i Umeå.

– Det gäller att vara uthållig med företag som startas inom life science. Vi har funnits sedan 2001 men förra året hittade vi en bra partner som hjläpte oss att också hitta en nettoomsättning, säger Patric Stafshed.

Omnio utvecklar produkter för svårläkta sår. För närvarande håller företaget på att testa sina läkemedel på patienter, bland annat för diabetssjuka.

Mjukvara för pekskärmar

Nuiteq från Skellefteå tillhör också de tio snabbast växande företagen i länet, enligt Almi.

– Vi vill göra undervisning roligare för både lärare och studenter och har utvecklat en mjukvara för multitouchskärmar som vi kallar för Snowflake, berättar Harry van der Veen, vd för Nuiteq, när han tar emot priset av landshövding Magdalena Andersson vid en ceremoni i länsresidenset i Umeå.

– Vår affärsmodell är enkel. Vi licensierar vår mjukvara till företag som säljer touchskärmar till skolor vilket gör att de kan erbjuda ett paket av både hårdvara och mjukvara, förklarar han.


Harry van der Veen, vd för Nuiteq, tar emot pris som ett av de tio mest snabbväxande i Västerbotten, enligt Almi Tillväxtligan.

Tidig pionjär

Harry van der Veen var en tidig pionjär inom multitouch-teknik, ett område han började undersöka redan som student i Holland i mitten av 2000-talet.

När han sedan flyttade till Sverige fördjupade han sig i tekniken under ett examensarbete, något som ledde till att företaget Nuiteq startades.

Tidpunkten var helt rätt då eftersom Apple samtidigt lanserade Iphone och även Microsoft klev in på multitoucharenan.

– Sedan dess har det varit en spännande resa med fantastiska partners som Intel, Sahara, Clear Touch, Lenovo, Fortune 100-företag, lärare och studenter, som även fått affärsstöd av Uminova Innovation.

– Trots att vi har funnits i över tio år har vi knappt börjat skrapa på ytan av vår potential. Vårt team utvecklar hela tiden nya innovativa lösningar med hög hastighet. Genom åren har vi tagit in tio miljoner kronor i riskkapital och våra produkter används i över 70 länder. Vi har vårt huvudkontor i Skellefteå men har också kontor i Indien, Brasilien, USA och Kanada, berättar Harry van der Veen.

Växer snabbast av alla

 

Se hela listan över Almi Tillväxtbolag 2017.

Fakta om Tillväxtligan
En gång om året publicerar Almi listan med de 10 snabbast växande företagen i länet. Tillväxten mäts som omsättningsökningen för de två senaste åren, baserat på offentlig information från UC Select. Företagen ska ha mellan 5 och 250 anställda och visa ett positivt resultat. I samband med publiceringen av listan utses det mest snabbväxande företaget i länet till vinnare av årets Tillväxtliga. Syftet är att lyfta fram framgångsrika företag som inspiration för andra företag i regionen.

Fakta om Almi
Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser ¨från idéer till framgångsrika företag”. Visionen är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Det kan gälla en idé om en ny produkt eller tjänst, att starta ett nytt företag eller att utveckla ett befintligt företag. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet. Almi Företagspartner Nord är verksamma i Norr- och Västerbotten genom kontor i Luleå, Skellefteå och Umeå.