Maria Gramner, Anders Olofsson, Daniel Olofsson och Jonas Forsberg är med på Hi5:s innovationsdag.

Innovationsdag ger nya idéer

Hi5 har stängt för en innovationsdag. Då får medarbetarna göra precis vad de själva vill för att utveckla sig i ny teknik eller fördjupa sig i något ämne.

– Det är otroligt spännande att se vad som kan komma ut av en sådan här dag. Vi öppnar för möjligheter och redan nu vid lunchtid har vi tagit hästkliv framåt med affärsidéer som legat och väntat, sånt som ingen riktigt hunnit ta tag i, säger Niklas Tiger, vd på Hi5, när Infotech Umeå tittar in när halva innovationsdagen har gått.

Tema Innovation

Temat är alltså innovation när Hi5 under en heldag pausar sitt vanliga arbete för att de anställda ska få tid att utforska ny teknik, lära sig nytt, och kanske skapa något som ingen hunnit med förut.

En barista är inbjuden för att servera gott kaffe, frukt och godsaker finns på borden och i alla hörn av företagets lokaler sjuder det av aktiviteter. Listan på ämnen och trådar som medarbetarna följer upp under dagen visar på både bredd och djup.

– Det är alltifrån att några köper möbler för att ställa i ordning ett nytt labb, några testar ny teknik, någon fördjupar sig i övervakningssystem och säkerhet. En grupp tar fram en lösning för ett utbud inom vår driftverksamhet Norrmoln och någon gör ett rörelseprogram för att vi ska må bättre på jobbet, berättar Niklas Tiger när han visar runt på kontoret.

– De nyanställda kommer med många nya fräscha idéer och testar saker som de hittat där ute. De gamla rävarna tar chansen att djupdyka i något ämne som gör att de får med sig massor av kunskaper, fortsätter Niklas Tiger.

Ger extra energi

Tanken är att dagen ska ge de anställda extra energi och kunskap som i förlängningen kan komma kunderna till godo.

– Men vi räknar inte ekonomiskt på den här dagen. Det här är kreativitet som vi bara vill göra. Fast det är klart, i längden ger det ju oss bättre möjlighet att möta våra kunder, berättar Niklas Tiger, som själv under dagen fördjupat sig i affärsplanering utifrån begreppet Lean Business Planning.

En rundvandring på kontoret visar på en mängd aktiviteter som pågår samtidigt. Här nedan är några exempel.

Maria Gramner:
– Jag lär mig ett nytt sätt att analysera kod på. Jag läser en bok som heter Your Code as a Crime Scene, den visar hur du kan hitta bovarna i kod. Det kan vara dålig arkitektur eller buggar. Syftet är att visa på var du ska lägga energi för att hitta fel i kod. Det ger ett nytt perspektiv som jag tycker är mycket intressant.

 


Anders Olofsson och Daniel Olofsson:
– Vi gör ett snöbollskrig som vi kopplar till tidrapportering inom företaget. Du får snöbollar utifrån hur mycket tid du rapporterat. Det är gamification för att sporra tidrapportering, säger Daniel Olofsson.
– Så kan man kasta snöbollar på varandra, säger Anders Olofsson med ett skratt.

 


Jonas Forsberg:
– Jag bygger ett projektrum för våra projekt där vi kan ha anslagstavlor, moodboards och arbetsmaterial. Annars jobbar jag med miljö, kvalitet och informationssäkerhet och vår kundtjänst, säger Jonas Forsberg.

 


Excel-gruppen
I ett av rummen har sju medarbetare tagit plats för att fördjupa sig i Excel. Här har en expert utifrån tagits in för att leda övningarna. Från vänster i bild: Suzanne Elisabetsdotter, Maria Grönlund Persson, Sandra Möjbro, Christer Granberg, Anna-Karin Colldén, Mikael Larsen och Sanna Nilsson.