Ida Backlund inspirerar nya entreprenörer på Uminova Innovation.

Ida Backlund: ”Få andra att tro på din idé”

Efter en nio års tuff och framgångsrik resa med löshårsföretaget Rapunzel of Sweden, har Ida Backlund gått vidare. Nu vill hon hjälpa andra att lyckas med sina affärsidéer. Hon driver sitt eget investeringsbolag, Backlund Invest och i höst är hon också anlitad som inspirationsföreläsare på företagsinkubatorn Uminova Innovation.

”Jag hade själv önskat att det fanns fler runt omkring som kunde visa på alternativen. Man måste inte gå i de vanliga spåren, man är fri att göra som man vill”, säger hon.

Startade utan banklån
Vid det här laget är Ida Backlunds startup-historia välkänd i hemstaden Umeå och långt utanför dess gränser. Utan ett enda banklån startade hon som 21-åring det löshårsföretag som i dag omsätter 120 miljoner kronor. Rapunzel of Sweden blev ett varumärke som toppstylister i Los Angeles pratade sig varma för. Samtidigt garanterade Ida Backlund och hennes team samma höga kvalitet till den vanliga kunden.

I dag är Ida Backlund 30 år och erfarenheterna från Rapunzel innebär att hon har mycket kunskap att ge vidare till nya entreprenörer. Inte minst när det gäller relationen till kunden.

”Det låter som en klyscha, men kunden har faktiskt rätt. Det absolut viktigaste är att utgå från kundens behov och lösa dess problem. Gärna också överträffa kundens förväntningar. Gör man allt rätt kan hon eller han bli din bästa reklampelare.”

Föreläser om kundrelationer
I höst föreläser Ida Backlund för deltagarna i Uminova Innovations Startup-program om just kundrelationer. Programmet består av totalt sex träffar under vilka man kommer att lära sig principerna i Lean Startup-metoden, intäktsmodeller och finansiering samt vikten av att bygga bra team att hantera med- och motgångar med.

Allt det där bör man känna till, intygar Ida Backlund. På Rapunzel var det inte minst gemenskapen som var viktig. Utan bra personal hade det aldrig gått, säger hon.

”Att få andra personer att tro lika mycket på idén som en själv. Det är nyckeln.”

Navigerar med magkänslan
En annan sak som hon ofta återkommer till, är magkänsla. Det var med den hon navigerade från allra första början, innan hon visste var det hela skulle landa.

”Jag körde på känsla, någon slags intuition som jag fortfarande går på. Sedan blev jag allt säkrare på min sak. Jag hade en marknad och min idé låg rätt i tiden. När jag visste att jag kunde använda namnet insåg jag att det skulle bli en rolig och tuff resa. Jag tänkte: ’Det här kan bli stort, allt är möjligt’.”

Fler inspirationsföreläsare
Ida Backlund föreläser på Uminova Innovation 29 september. Övriga inspirationsföreläsare i Startup-programmet är Melisande Middleton från startup-bolaget Thingmap, Dan Castillo som grundade onlinepizza.se, Ylvali Gerling från Myoroface och Martin Wiklund från Sportswik. Programmet vänder sig till de som har en potentiellt skalbar affärsidé. Antalet platser är begränsat. Sista ansökningsdag är 9 september. Läs mer om Startup-programmet här.

 


Text av: Hanna Kangassalo

Publicerad: 2 september, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Hanna Kangassalo

2 september, 2016