COS Systems vid Umeågalan 2016
Jörgen Olofsson, Peter Lidström och Isak Finér firar utmärkelsen Årets nya företagare vid Umeågalan 2016.

COS Systems utses till Årets nya företagare

COS Systems vinner utmärkelsen Årets nya företagare vid Umeågalan 2016.

– Det är otroligt roligt att vi får ett sådant här kvitto på att vi gör rätt. Det är en stolthet för oss alla på företaget, vi har gjort det här tillsammans, säger Peter Lidström, vd för COS Systems.

Nyligen kunde Infotech Umeå berätta att Umeåföretaget COS Systems hyllats som ett av de främsta i USA inom bredband, enligt branschtidningen Broadband Communities Magazine som varje år listar 100 företag som är ledande i USA kring bredbandsutbyggnad.

Och nu kommer nästa utmärkelse – Årets nya företagare på Umeågalan 2016.

Två utmärkelser som ramar in COS Systems på ett tydligt sätt, här finns både en stark internationell expansion, främst i USA, och en fast lokal förankring i Umeå.

Nya affärer i USA

Vad gör då COS Systems? Företaget utvecklar mjukvara för planering av bredbandsutbyggnad och för effektiv drift av fibernät. COS produkter används i fler än 100 stadsnät, kunderna är spridda i fyra världsdelar och enbart i USA har avtal tecknats i hälften av delstaterna.

– Vi tar nu många kunder på den amerikanska marknaden, vi har ännu inte tagit beslut om ett eget kontor där men vi rör oss mot det hållet, säger Peter Lidström.

Ett erkännande

– Det är ett erkännande på att vi går något bra. Det vi känner är att alla som vi vill ska börja jobba hos oss finns ju här i Umeå, att vi får synas är verkligen bra, säger Isak Finér, marknadschef.

– Vi är verkligen på rätt väg och det här naturligtvis verkligen bra också för marknadsföringen. Det blir jätteskönt att ställa upp den här bucklan på kontoret, säger Jörgen Olofsson, teknikchef och en av grundarna av företaget.

Enligt nomineringen till priset ska vinnaren Årets nya företagare erbjuda en unik produkt eller tjänst, och ska ha lagt grunden för långsiktig tillväxt och framgång i sitt företag. Vinnaren ska utgöra en god förebild för andra som startar och utvecklar företag. Andra faktorer som vägs in är export samt utmanande av det etablerade.