Virituell CFO för scaleups en av idéerna på Startupprogrammet
Takdropp lika med en ny omgång av Startupprogrammet, vår crash course i affärsutveckling som hjälper en knippe entreprenörer att utforska potentialen i deras affärsidéer. Sju skräddarsydda workshops på teman som exempelvis behovsverifiering, kundvalidering, effektmätning, positionering, AI, omvärldsspaning och finansiering.
Bland affärsidéerna denna gång hittar vi bland andra en möjlig lösning för att samla event och evenemang i en och samma plattform, ett verktyg för ordning och reda på arbetsplatsrutiner, en digital lösning för effektiv naturvård och ett AI-baserat verktyg för ordförståelse.
Erik Engström, personen bakom affärsidén Virtual CFO, har lång bakgrund som ekonomichef hos globala storbolag. Hans karriär har tagit honom världen över – Holland, Frankrike, Thailand, London och New York – men för några år sedan gick flyttlasset till lilla Tärnaby, Västerbotten. Där arbetar han remote som konsult inom ekonomi, och delar sin tid mellan fjällvärlden och ett boende i en bergsby i Spanien.
Erik vill använda allt sitt know how för att skapa ett digitalt verktyg som hjälper scaleups att börja arbeta med ekonomisk strategisk planering, tidigt. Syftet är att ha bra koll på framtida kassaflöden och skapa en trygg tillväxt. Nyckelord är scenarioplanering och prognostisering.
– Scaleups jobbar med redovisning och revision redan, men jag är övertygade om att många skulle gynnas av att jobba större, med prognoser och planering av ekonomin. Att ha prognoser framåt och också planer för om det inte går som man trott. Det finns inget verktyg för det här idag, och jag är helt övertygad om att man idag kan standardisera och automatisera mycket med hjälp av AI och maskininlärning. Det verktyg jag vill utveckla ska tillgängliggöra avancerade ekonomitjänster till ett rimligt pris, säger Erik.
Vad kan Startupprogrammet lära en erfaren CFO från globala bolagsvärlden?
– Jag har ju aldrig gjort en startupresa förut. Jag har inte jobbat med sälj alls, till exempel. Jag behöver hjälp med att validera min idé. Finns det ett behov där ute? Och vilka möjligheter finns med AI? Det finns så många frågor. Uminova Innovations nätverk är också spännande, att få hjälp med att kopplas ihop med andra som kan hjälpa mig, säger Erik.
Så boende i Tärnaby och Startupprogrammet i Umeå, hur får han ihop det?
– Det är inga problem. Jag ska vara med på några fysiska träffar och sedan vara med digitalt utöver det. Jag och min fru har format våra liv efter att vi vill kunna bo var som helst och jobba på distans.
Alla affärsidéer på Startupprogrammet, våren 2024
🚀 SynGen AI Technologies, Rickard Sjöberg, Alexander Sutherland, Emma Sjögren och Elsa Sörman Paulsson
Återanvändningsbara lösningar av spjutspetsteknik inom AI, så att du inte behöver göra det själv.
🚀 Evently, Patrik Andersson och Niklas Abrahamsson
Vill samla alla Sveriges evenemang på ett och samma ställe, och på så sätt hjälpa arrangörer att nå ut till en bredare publik och underlätta för privatpersoner att hitta evenemang som man annars skulle missa.
🚀 Digiplan Group, Hanna Wiik och Pär Widmark
Ett verktyg för att skapa och underhålla rutiner på en arbetsplats. Verktyget baseras på ett årshjul som via smidiga digitala lösningar sammanfogar kommunikation, chefsstöd och kvalitetsuppföljning.
🚀 Ecovibes, Christian Höök
Utplacerad fysisk hårdvara i terrängen, kombinerad med skalbar SaaS-infrastruktur, som erbjuder myndigheter, forskningsinstitut och företag inom miljösektorn en lättillgänglig, icke-intrusiv och effektiv lösning för naturvård.
🚀 Andersson Programutveckling, Micael Andersson
Program för att överblicka dataflödet inom forskning.
🚀 Ordloopen, Charlotte Stenlund
Ett AI-baserat verktyg för ordförståelse som kan leda till en djupare textförståelse oavsett text eller vem som använder verktyget.
🚀 Mindyoursolution, Charlotta Lillkala
Hjälper ledare och entreprenörer att skapa framgångsrika personallösningar och bygga starka team genom onlinekurser, coachning i värderingsstyrd rekrytering och AI-hjälpmedel.
🚀 Virtual CFO, Erik Engström
Vill utveckla ett verktyg som hjälper snabbt växande företag att få en trygg tillväxt genom bra koll på framtida kassaflöden, bra beslutsunderlag till ledning och styrelse, finansiell kontroll och effektiv målstyrning.
Startupprogrammet görs i samarbete med Innovationskontoret vid Umeå universitet.