Vill vi ha självkörande bilar?
Ny teknik kan bidra till en bättre värld var budskapet när Umeå Tech Arena arrangerades den 14 maj på Norrlandsoperan för 450 gäster i publiken. Temat diskuterades bland annat av en panel bestående av Daniel Akenine, teknikchef för Microsoft Sverige, Lena Fridlund Forsgren, Investment Manager på PartnerInvest Norr och Anna Nordlander, E-handels och Amazonexpert.
Att all teknologi för eller senare lyckas vara alla eniga om.
– Tittar man historiskt så slår ju all teknologi för eller senare igenom. Det handlar bara om timing, mognad och att priset är rätt. Sen är det ju omöjligt att på förhand veta när just detta blir, poängterade Lena Fridlund Forsgren.
– Ett konkret exempel är självkörande bilar, den dag det blir billigare med en sådan än en traditionell bil så kommer det otroligt snabbt slå igenom inom exempelvis taxinäringen, tydliggjorde Daniel Akenine.
– Jag har en Alexa hemma (Amazons virtuella assistent, reds. anm.). Men än så länge använder jag den inte till alltför mycket, frågar mest om vädret och så. Så även om priset är rätt nu så har ju varken jag eller den breda massan sett det stora behovet av den ännu, berättade Anna Nordlander.
Teknologi gör oss bekväma
I och med framväxten av nya teknologier som ersätter människosysslor blir vi allt mer bekväma. Och är det verkligen av godo?
– Om en generation eller så kommer ingen kunna köra en bil om vi bara har självkörande bilar. Eller för den delen laga mat när en robotkock slår igenom. Men frågan är om det kommer göra oss lyckligare? Bland annat finns det studier som säger att vi är som lyckligast när vi får köra vår egen bil, poängterade Daniel Akenine.
Investerarna ligger ofta före
Investerare och riskkapitalister ligger ofta före när det gäller nya teknologier för att hitta nästa unicorn (bolag som omsätter minst 1 miljard US-dollar, red. anm.). Vilket ju samtidigt är riskfullt.
– Tittar man på unicorntrenderna och framförallt på misslyckandena så ser man att de största konkurserna på senare år är i s.k. impact-bolag. Det vill säga, bolag som försöker göra skillnad på riktigt. Så att trenden mot att göra gott är på väg är tydlig, men tiden kanske inte är helt mogen ännu, berättade Lena Fridlund Forsgren.
Och de stora bolagen som Amazon som har så stor påverkan på vårt beteende skulle kunna gå i bräschen.
– Självklart kan Amazon påverka oss i mer hållbar riktning. Men kommer de göra det verkligen? Den dag då de tjänar mer pengar på att jag gör ett hållbart val än ett icke hållbart så är det klart att de kommer vilja sälja det till mig. Men jag är inte säker på att de kommer leda vägen, tydliggjorde Anna Nordlander.