Utvecklarnas egen konferens visar lokala kompetensen
– Vi tycker det behövs en konferens av utvecklare för utvecklare inom IT-branschen i Umeå. Dels för att hålla communitykänslan levande, men också för att visa att vi är en attraktiv IT-stad, säger Mattias Sällström från Omegapoint, en av de tiotal ideella krafter som för andra året i rad anordnade Umedev.
Att IT-branschen håller med om att Umedev-konferensen behövs råder det inga tvivel om. Närmare 230 utvecklare samlades på Umeå universitet för att ta del av 20 olika föreläsningar samt mingla och knyta kontakter. Det som är unikt med programmet är att det fylls av den lokala kunskapen.
– Det finns så otroligt mycket duktigt folk här i Umeå som har något att berätta, poängterar Mattias.
Förutom den inledande keynoten från Amazon Web Services var det enbart lokala föreläsare som delade med sig av sina utmaningar och lösningar på IT-relaterade problem och frågeställningar. För en av grundpelarna för Umedev är att alla ska kunna vara med och dela med sig av sin kompetens. Därför ville arrangörerna att så många som möjligt skulle anmäla sig för att hålla en presentation. Och intresset var stort.
– Vi har faktiskt haft fler bidrag i år än vad vi rymde i programmet så vi har varit tvungna att tacka nej till några, säger Mattias Sällström.
– Utgångspunkten när vi har byggt programmet har varit att försöka se till att det finns något för alla, berättar Mattias.
Brett program
Att programmet är brett råder det inget tvivel om.
Exempelvis pratade Peter Byström lite mer Cynefin-ramverket. Utan att gå djupare så handlar det om att dela upp problemområden i enkla, komplicerade, komplexa och kaotiska och erkänna att man måste ha olika tillvägagångssätt. När det handlar om enkla och komplicerade problem kan vi fråga om råd, använda oss av tidigare erfarenheter och förvänta oss bra tankar givet vår problembeskrivning. Men är problemet komplext eller kaotiskt så räcker inte en problembeskrivning eller goda råd. Då behöver man experimentera och reagera på experimentens utkomst för att hitta bästa lösningen.
Vidare pratade Linus Lagerhjelm om WebAssembly som kan vara ett framtida alternativ till Javascript, Stewe Widinghoff och Satvik Katham från Storytel berättade om deras pågående resa från monolitservrar till molnet, Sabina Pawlus dök ner i tankar kring etik och design samt att Hanna Sjöberg från Talentify pratade om hur man kan jobba med sitt personliga varumärke. Bara för att nämna några av alla föreläsningarna.
Avslutningsvis höll Thomas Mejtoft, universitetslektor vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet, en spaning kring hur vi socialt intrigerar med teknik både i dåtid, nutid och en framtid.
Även för barn
Redan kvällen innan arrangerades även en träff för barn och ungdomar som kallades för Umedev-kidz.
– Det var en kväll där barn och ungdomar fick prova på programmering. Det var 25 ungdomar och de hade tre olika spår att välja på. Antingen Scratch, micro:bit eller Python. Samtidigt så höll vi föreläsningar för deras föräldrar där bland annat Elza Dunkels berättade om sin forskning kring barn och ungdomar med fokus på deras agerande på nätet, förklarade Mattias Sällström.
Fler krafter behövs
Även om arrangörerna är nöjda med året så tittar med redan framåt.
– Självklart så vill vi att Umedev ska komma tillbaka nästa år och året därpå. Även om vi just nu är en stark grupp som arbetar idellt så behöver vi alltid fler som vill hjälpa till och engagera sig. Vi vill som sagt var att Umedev ska vara av utvecklare, för utvecklare och att de ska leva kvar även om inte den nurvarande kärntruppen har möjlighet att engagera sig, poängterar Mattias innan han försvinner vidare i minglet.
För surret mellan föreläsningarna är minst lika viktigt som det som sägs på scenerna. Det är i de oväntade mötena gemenskapen bildas. Men även där de riktigt stora sakerna kan hända.