Techlösningar för bättre vård
Att hälso- och sjukvården är ett område som har mycket att vinna på digitaliseringen är ett välkänt faktum. Digitala lösningar kan både sänka kostnaderna och ge en mer effektiv vård för patienterna. Exempel som nätläkare och generalister som löser enkla diagnoser är välkända och används flitigt.
Men för att verkligen få en hävstång är det många andra knutar som behöver lösas. På Umeå Tech Arena den 14 maj var en av talarna Jonas Andersson, vd för startupbolaget Dicom Port, och han tryckte på ett antal punkter i inledningen av sin presentation.
Fantastiska möjligheter
– Internet of things är en fantastisk möjlighet för sjukvården. Tänk om vi skulle kunna övervaka patienter på distans och få in relevant data om deras utveckling. Det skulle både öka kvaliteten och sänka kostnaderna för att behandla dem, tydliggjorde Jonas Andersson.
– Dessutom, på sjukhusen idag har vi väldigt många högteknologiska verktyg. Men de är väldigt sällan uppkopplade och arbetar i isolerade miljöer, fortsatte Jonas Andersson.
– Genom att knyta samman olika digitala enheter och ha journalsystem som pratar med varandra så skulle vi kunna göra otroligt mycket för att effektivisera vården. Och det finns otroligt mycket data, det gäller bara att kunna få ihop den för att kunna jobba med AI och djupinlärning, sade Jonas Andersson.
Lösningar inom ett högteknologiskt område
Dicom Ports bidrag till lösningen att digtalisera sjukvården är inom radiologin, ett redan högteknologiskt område inom sjukvården.
– Det finns flera nobelprisvinnare inom radiologi och är ett väldigt utvecklat område rent tekniskt. Men det är också ett område som är väldigt dyrt för. Och i förlängningen ger effekter i på patienter som får ta emot för mycket strålning i form av cancer.
De två personer som utgör Dicom Port, Jonas Andersson och Josef Lundman, har både gedigen erfarenhet av radiologi och i dagsläget har de två produkter till marknaden.
– autoQA digitaliserar GE Healthcares CT Scanners. Det betyder att de kan övervakas via vårt webbgränssnitt på distans. Där kan man både se hur de mår och eventuella felkoder samt att man övervakar den ständiga kalibreringen och blir notifierad om något inte stämmer, berättade Jonas Andersson.
Automatiska varningar
– Vår andra produkt, REM box är under utveckling, och där är tanken att den ska kunna ta ut data ur alla tänkbara journalsystem för enskilda patienter. I förläningen ska man därigenom bland annat kunna varna automatiskt om någon patient har överskridet den tillåtna strålningsdosen och på så vis ge en säkrare vård, sade Jonas Andersson.
Framtiden ser ljus ut för Dicom Port och fokus framåt är tydligt för bolaget som får affärsstöd av Uminova Innovation.
– Vårt största fokus nu är att sälja. Och sälja, sade Jonas Andersson med ett leende.