Supervasst startfält i höstens Startupprogram
Totalt nio affärsidéer ska knådas och testas under höstens Startupprogram, och det är ett urstarkt startfält.
– Jag har jobbat med Startupprogrammet i fem år och har sällan sett en så vass grupp. Den här omgången har vi tagit in många erfarna entreprenörer och forskare. Nu ska de utveckla något helt nytt och få vår guidning i hur de konkret ska göra för att utveckla sina affärsidéer på ett så effektivt sätt som möjligt. Vi vill helt enkelt att de vågar syna sina antaganden så de bygger något som kunden och världen verkligen vill ha och behöver, säger affärsutvecklare Hillevi Lindelöf som samordnar.
Jack Meiers affärsidé TeacherBOT ska bli en applikation som implementerar ChatGPT som ett verktyg för att förenkla och förbättra studietekniken hos universitetsstudenter.
– Jag har tack vare min studier inom kogntitionsvetenskap förståelse för den senaste forskningen inom det här området. Idén om att utveckla ett program för att assistera inlärning och ihågkomst fick jag under ett samarbete med en forskare vid Psykologiska institutionen vid Umeå universitet. Forskningsstudien fokuserade på individanpassat lärande, och under ett av testtillfällena skissade jag på en mind map som illustrerade hur ett program kan stötta studenter på bästa sätt. Jag känner starkt för att utveckla det här, säger Jack.
Alexandra Björnhamns affärsidé kallar hon CoSy-mail. Det är tänkt att bli en lättanvänd kommunikationstjänst med AI-tolk för individer med språkstörning.
– Jag har en son med särskilda behov. Det är min vardag, som jag delar med många andra, som är ursprunget till idén. Den kommer från en verklig problemställning. Jag har arbetat inom IT-branschen i över 20 år och har också arbetat i andra IT-projekt riktade mot just den här målgruppen.
Impactperspektivet är tydligt.
– Lösningen kommer att stärka en svag och ofta åsidosatt målgrupp och ge dem en möjlighet att bli tryggare och mer självständiga och på samma gång öka deras sociala kontakter med omvärlden. Det känns väldigt spännande att ta idén genom Startupprogrammet. Nu är det bara att gå all in!
Startupprogrammet görs i samarbete med Innovationskontoret vid Umeå universitet.
Alla affärsidéer på Startupprogrammet hösten 2023
Heat-leaks detection with 3D thermography and AI, Polina Kurtser & Aitor De Andres
Ett system för realtidsfilmning, mätning och analys av utgående värmestrålning från fastigheter.
Hasso Lab AB och Hasso.ai – Your AI co-founder, Johan Lidström
AI-drivet projektverktyg för entreprenörer som möjliggör en strukturerad och målinriktad validering av nya affärsidéer.
Kvalitetssäkring med visionsystem, Ola Fagerholt
Kvalitetssäkring av produkter och processer med stöd av visionsystem.
In Bloom, Robin Abrahamsson, Emelie Robertsson, Mikael Johansson, Linus Graff, Mikael Nordqvist
Arbetsplatslösning som hjälper företag att optimera medarbetarnas välmående, öka produktiviteten och skapa en positiv arbetskultur.
CoSy-mail, Alexandra Björnhamn
En lättanvänd kommunikationstjänst med AI-tolk för individer med språkstörning
Ideal Underwear of Lapland AB, Krister Ruuth & Mudassar Anwaar
Innovativa, funktionella och hållbara kläder som skapar ökat välbefinnande och trygghet för personer som lider av svettningar.
Zmartzer- Property owning made simple, Jens Johansson & Jan Neidebro
Förenkla och underlätta fastighetsägande för ej bofasta fastighetsägare i Europa.
TeacherBOT, Jack Meier
En applikation som implementerar ChatGPT som ett verktyg för att förenkla och förbättra studietekniken hos universitetsstudenter.
Flex Nordic AB, Simon Sahlström & Adam Timander
Ett kraftfullt system med AI-integration som sammankopplar och optimerar all extern kundkommunikation och marknadsföring samtidigt som det automatiskt kan identifiera och kvalificera potentiella kunder och leverera säljmöten direkt in i kalendern och även driva in betyg och omdömen från nöjda kunder i realtid.