Hållbarhet ger startups konkurrenskraft
I podden Bäst för världen deltog nyligen Maria Olofsson, affärsutvecklare hos Uminova Innovation, i ett samtal om hur startups och mindre företag stor kan lära av stora bolag, och vice versa.
– Vi vill att våra startups ska träffa större bolag för att kunna ta sig ut på en större marknad, ut i världen. Som inkubator vill vi hjälpa det lilla bolaget öppna dörrar så att de kan hitta rätt personer, säger Maria Olofsson.
I samtalet, som spelades in i Almedalen i somras deltog även Peter Löfgren från Synerleap, en ABB-anknuten mötesplats med startups, samt Christian Lönne från Beyond, en företagsaccelerator på Ideon Open i Lund som kopplar ihop stora etablerade aktörer med små innovativa.
Sådana kopplingar går också Maria Olofsson igång på.
– Jag brinner för att se startups vara ute och träffa storbolag. När de upptäcker något nytt och hittar nya former, säger Maria Olofsson.
– Att sätta stora och små i samma rum ger energi och engagemang. Även om inte alla är matchade perfekt kan de ändå dela med sig till varandra, fortsätter hon.
Våga samarbete
Peter Löfgren har flera års erfarenhet från ett storbolag som ABB och dess startuphubb Synerleap. Genom åren har mer än 50 företag tagits in till Synerleap, två av dem är Prediktera och Algoryx från Umeå. Han betonar vikten av att våga gå in i samarbete med andra.
– Det handlar om att vara med och skapa en framtid och ta ansvar. Det handlar om att våga, och man måste värdera risken med att inte våga. Du kan inte stoppa innovation, den kommer ändå att hända. Om du säger nej när någon frågar om du vill vara med så är enda resultatet att du inte får vara med, säger Peter Löfgren.
Samarbete är nödvändigt idag betonar alla tre som deltar i samtalet. Ingen kan längre klara av att bygga något stort på egen hand.
Öppen innovation
Christian Lönne betonar öppen innovation och nödvändigheten att dela med sig till andra.
– Vi har tillsammans med RISE skapat en accelerator kring öppen innovation för att stora och små ska lära av varandra. Öppen innovation handlar om att man ska alltid dela så mycket man kan om vad man jobbar med, hur man gör det kan man däremot vara lite mer hemlig om, menar Christian Lönne.
– Det finns en stor risk med att inte våga vara öppen. Då kanske du missar ett tåg för om du grottat ner dig i din källare i 18 månader så kanske du missar ett tåg, för under tiden har världen gått vidare, säger Christian Lönne.
Hitta ekosystemen
Därför är det viktigt att hitta de ekosystem man vill ingå i, menar Peter Löfgren.
– Man måste tänka i ekosystem, man måste jobba med andra. Om alla bidrar med det som de är bäst på så blir det bäst för alla, konstaterar Peter Löfgren.
Globala mål
En grund för framgång och tillväxt idag är också att se vilka globala mål som företaget kan vara med och bygga, påpekar Maria Olofsson. Uminova Innovation är som inkubator tydlig med att vilja arbeta i den anda som FN:s 17 globala mål för en bättre värld har satt upp.
– Tittar vi på startups behöver de se långsiktighet och hållbarhet. Vilka globala mål kan de få med i sin affär, genom att satsa på hållbarhet kan de bli konkurrenskraftiga och få konkurrensfördelen, menar Maria Olofsson.
Lyssna på hela samtalet i podden Bäst för världen.