Söker gröna affärsidéer för skogsindustrin
Prediktera från Umeå är ett av bolagen som varit med i Forest Business Accelerator. Prediktera kan med kemisk bildanalys läsa av stora volymer material i realtid, en metod för att effektivisera processer som SCA testat.
– Skogsindustrin är beroende av att kunna mäta och se variationer i materialen för att kunna effektivisera sina processer. De har mycket att vinna på det här. En bild säger mer än tusen stickprov, säger Andreas Vidman, vd och delägare i Prediktera, ett bolag som också får affärsstöd av Uminova Innovation.
Tekniken kan användas inom många olika områden och har tidigare testats inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. För skogsindustrin innebär det här en helt unik lösning och som ett av de medverkande företagen i BizMakers program Forest Business Accelerator har Prediktera fått värdefulla kontakter och kunnat verifiera sin lösning.
Öppnar för ansökan
Nu har startups med hållbara innovationer återigen möjlighet att söka till Forest Business Accelerator. Programmet är ett samarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum som i år körs för fjärde gången. Genom acceleratorn får skogliga koncept och hållbara teknologier chansen att utvecklas på en internationell marknad.
– Redan ifjol var intresset riktigt stort att söka och vi ser fram emot att få in ytterligare en omgång med riktigt spännande affärsidéer, säger Pelle Berglund, affärsutvecklare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.
Hållbara digitala innovationer
Forest Business Accelerator antar startups från hela Sverige med fokus på hållbara och digitala innovationer som kan användas inom skogsindustrin. Affärsidén ska vara så pass utvecklad att den går att testa i verkliga miljöer.
– Utmaningen är att hitta de riktigt vassa idéerna som passar ihop med skogsindustrins behov. Utifrån erfarenheten av tidigare års program ser vi behovet hos skogsindustrin att få in nya innovationer som är hållbara och gärna har inslag av digitalisering. Det kan till exempel handla om att ta tillvara på restströmmarna på ett bra ett sätt eller att effektivisera produktionen, säger Pelle Berglund.
För de företag som antas till programmet väntar sju intensiva månader där de stöttas med affärsutveckling av BizMaker och får utveckla och verifiera sina innovationer tillsammans med SCA, IBM och RISE Processum.
– Accceleratorn är ett sätt för oss att komma i kontakt med ny teknik och få nya entreprenörers inspel på tekniklösningar som är viktiga för den skogliga utvecklingen. Det är väldigt intressant. Från SCA:s sida är vi väldigt nöjda med utfallet, särskilt efter det senaste året med de idéer och produkter som företagen presenterade. Vi jobbar vidare med nästan alla, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.