Smart urinmätare vinnare i AgeTech Solution Challenge
I november lanserade Uminova Innovation tävlingen AgeTech Solution Challenge på jakt efter innovativa lösningar som ökar livskvaliteten för äldre. För inom tio år kommer antalet åttio-plussare öka med mer än 50 procent i Sverige. Här växer ett helt nytt techområde fram, med samma potential som FinTech menar experter.
Vinnare är startupbolaget Noui Life som utvecklar en liten apparat som mäter mängden urin i urinblåsan med hjälp elektromagnetiska vågor, och som i god tid meddelar användaren eller vårdpersonal när det är dags att uppsöka toalett. I dag lider över 500 miljoner människor av överaktiv blåsa och ett par miljarder av det som kallas nedre urinvägssymtom. Möjliga kunder är ålderdomshem, sjukhus och läkemedelsföretag.
– Vi vill skapa en lösning som ger personer som lider av inkontinens och neurologiska sjukdomar ökad komfort och större frihet i vardagen, säger grundaren Kyoko Jansson.
Kyoko har sin bakgrund inom marknadsföring och affärsutveckling. Hon arbetade i många år för Ericsson i Japan, och på senare år har hon drivit ett eget konsultföretag där hon hjälper svenska och japanska företag att etablera sig i Japan respektive Europa. Hon har kompetens och erfarenheter från Human Body Communication, ett teknikområde som hennes innovation vilar på.
Ett alldeles särskilt ögonblick och möte har motiverat henne att satsa.
– Jag besökte ett ålderdomshem vid ett tillfälle och medan jag pratade med personalen så kom en äldre man och sade att han behövde gå på toaletten. Personalen sade att han skulle kissa i blöjan som de kunde byta senare på dagen. Det var förfärligt. Jag kände att det här måste vi göra något åt, säger Kyoko.
I teamet har hon idag mjukvaru- och elektronikutvecklaren Mohammed El Shobaki, kliniska experten Maria Calsel, elektonik- och kommunikationsexperten Fahira Abdulah samt datavetaren Ritu Nigam. I samarbete med Sveriges forskningsinstitut RISE och med stöd av pengar från Vinnova har man utvecklat en prototyp som testats i laboratorium och på släkt och vänner utan diagnos.
– Nästa viktiga steg för bolaget är att testa och utveckla en elektrod perfekt för Nouis behov och för det behövs finansiering. Om allt går som planerat så kan en produkt finns på marknaden tidigast 2027, säger Kyoko.
Elin Pudas, idéscoutaren som hållit i tävlingsarbetet hos Uminova Innovation, är mer än nöjd.
– Vi är jätteglada över att ha vaskat fram en så värdig vinnare som Noui Life. Ett spännande team med en angelägen produkt som otroligt många därute behöver. Vi har hunnit med ett uppstartsmöte med teamet, och en första idé om hur vi på Uminova Innovation kan hjälpa till börjar växa fram. Vi har ett starkt nätverk när det kommer till kapital och finansiering, kompetens inom MedTech och förstås en närhet till EEN Västerbotten som kan stötta med det internationella perspektivet. Vi kommer göra det vi kan för att ge Kyoko och kollegorna fart framåt, säger Elin.
Utöver affärsstöd erhåller också Noui Life 30 000 kronor i stipendium.