Små företags spetskunskap hjälper stora jättar
Virtual Engineering är ett företag med kontor i Umeå, Göteborg och Stockholm och med verksamhet inom Product Lifecycle Management (PLM). PLM-system kan vara mycket omfattande med en mängd data kring produktion och hanteringen av en produkt under dess hela livscykel.
Ofta krävs spetskompetens för att kunna jobba med dessa system, något som Virtual Engineering har bland det tjugotal konsulter som är anställda i bolaget. Två av medarbetarna, Björn Mellström och Anders Broberg, sitter i Umeå och jobbar mot några av de största bolagen inom svensk tillverkningsindustri. Som konsulter går de in i verksamheter som rör allt från fordonstillverkning till medicinsk teknik.
Spetskunskap frön små företag till stora
Här finns en tydlig nisch för ett mindre företag som har spetskunskap. De stora jättarna har inte alltid komplett kompetens för sina verksamheter. Istället köper de in kunskap från mindre företag som har den spetsen.
Idag märks en tydlig trend bland de stora bolagen att öppna upp dörrarna mot mindre företag för att hitta spetskompetens. Det har även många startupbolag inom exempelvis Uminova Innovations verksamhet märkt av när olika arrangemang för möten mellan stora och små bolag anordnas, exempelvis inom satsningen Ignite Sweden.
Förstå vad det stora bolagen behöver
För Virtual Engineering har samarbeten med stora bolag varit en förutsättning ändå från företagets start i början av 2000-talet.
– Vi måste vara duktiga på att förstå vad de stora bolagen vill göra och även ha god kännedom om deras produkter. De använder sig ofta av stora system som kan vara dyra att anpassa, det är inte många som kan det, men vi kan, säger Björn Mellström, väl medveten om den spetskompetens som de kan erbjuda.
Att jobba med några av de största bolagen inom svensk tillverkningsindustri är en utmaning, betonar de båda.
– Det är en särskild känsla att vara inne i kärnan av de system som används av stora bolag för tillverkning av svenska industriprodukter. Du måste vänja dig vid ledtider, det är stora projekt och system och många ska vara med. Det kan uppfattas som trögt och därför måste du vara proaktiv så långt det går, säger Anders Broberg.
Raka beslut
Han har tidigare arbetat med Spacetime, ett bolag som fått affärsstöd av Uminova Innovation och utvecklade system för resebokningar, inte minst för offentlig sektor.
– Inom offentlig sektor var nog trögheten större. Det är trots allt rakare beslut i tillverkningsindustrin, säger Anders Broberg.
– Det är ju också svårare att inom offentlig verksamhet räkna hem en effektivisering. Det kan vara lättare att se vinsten i en industri, förklarar Björn Mellström.
Siktet för Virtual Engineering är att växa i Umeå och från två medarbetare bli upp mot fem.
– Vi har fler förfrågningar än vad vi har konsulter. Hade vi varit fler hade vi kunnat ta på oss ytterligare uppdrag, konstaterar Björn Mellström som tillsammans med Anders Broberg ser fram mot att företaget kan fortsätta växa i Umeå.