Skuggstyrelse med tungviktare värdefullt bollplank för Flow Below
En pusselbit i Uminova Innovations affärsstöd är att hjälpa inkubatorbolag att komma i gång med en skuggstyrelse. Skuggstyrelse är ett strategiskt bollplank där kloka, handplockade personer under ett år bidrar med råd och kontakter som hjälper en startup att fatta bästa beslut idag, och förbereda för framtiden.
Skuggstyrelsen, som vare sig har bestämmanderätt eller juridiskt ansvar, är en förberedelse för en riktig, extern styrelse.
Fredrik Sahl, grundare av och VD hos Flow Below som erbjuder kommunala VA-bolag sensorbaserade tjänster som visar hur vatten flödar och hur ledningsnäten kan förbättras, valde förra våren att ta steget.
– De första åren handlade mest om överlevnad, och den input jag behövde då fick jag från kunderna. För ett drygt år sedan började fler och fler långsiktiga frågor att dyka upp. Vi ville utveckla vårt sälj och skala, och då kändes det viktigt att få råd utifrån, säger Fredrik.
Dream team
Fredrik gick Uminova Innovations styrelseutbildning och tog sedan kontakt med tre dröm-skuggstyrelsemedlemmar. Alla sade ja.
Den första är Thomas Blomqvist, f.d. VD hos Umeås kommunala VA-bolag Vakin.
– I Thomas får vi kundperspektivet, know how från någon som fattat stora investerings- och utvecklingsbeslut inom kommunalt VA-bolag. Han ger oss viktiga branschperspektiv från insidan och hjälper oss att zooma ut, säger Fredrik.
Den andra är Lars Stenlund, grundare till och f.d. VD hos techjätten Vitec som levererar verksamhetskritiska programvaror inom en mängd olika nischer. Vitec hade i fjol en nettoomsättning på 2,8 miljarder kronor. Idag är Lars styrelseordförande hos Vitec.
– Lars kan vår typ av bolag, bolag som med hjälp av mjukvara löser ett mycket tydligt problem inom en mycket tydlig nisch. Han är förstås en oerhört erfaren bolagsbyggare och hjälper oss utvärdera affärsmässiga beslut som exempelvis partnerskap och prissättning. Han ser mönster i siffror.
Det tredje namnet är Malin Malmenström, erfaren VD och affärsutvecklare, med erfarenhet från VA-branschen.
– Malin kan leverantörsledet, de som säljer komponenter. Hon har leverantörernas perspektiv och det är oerhört nyttigt för oss.
Så här säger Malin själv.
– Personligen upplever jag det väldigt stimulerande att få delta i Flow Belows funderingar kring olika vägval, konkurrentanalyser, kundprioriteringar, fokusområden och avtalsdiskussioner, områden där vi i skuggstyrelsen besitter olika erfarenheter och kompetensområden. Det gör diskussionerna väldigt intressanta och spänstiga och låter mig för en stund lämna den egna verksamhetens vardag och få blicka in i en startups värld och ger en påminnelse om hur viktigt innovationsförmåga bra entreprenörskap är.
Två medarbetare från Uminova Innovation sitter också med i skuggstyrelsen: affärsutvecklare Johan Hedengran som är Fredriks dagliga stöd, och ekonomichef Maria Larsson som hjälpt Fredrik att bena ut en rad redovisningstekniska frågor.
Hjälp att våga
Under året har skuggstyrelsen diskuterat frågor som exempelvis partnerskap, återförsäljarled, sälj och framtidsspaningar. Agendan sätts av Fredrik.
– Skuggstyrelsen utmanar mig och hjälper mig att våga drömma lite i prognoserna. Att inte bara titta på det vi vet utan också på det som ligger i ”pajpen”, och utifrån det formulera ett rimligt positiv scenario. En fråga vi till exempel brottats med är strategi för uppskalning. En styrelse har ju delvis som uppgift att utmana VD, med bolagets bästa i åtanke. Så nu, alldeles nyligt, har jag anställt en till person, säger Fredrik.
Skuggstyrelseåret hos Flow Below kommer snart till sitt slut. Målet framåt då?
– Att fylla bolagets riktiga styrelse med externa ledamöter, säger Fredrik.
Affärsutvecklare Erika Hedvall är ansvarig för Uminova Innovations skuggstyrelsearbete.
– Timingen är viktig, men när det väl börjar vara rätt tajming tar det oftast tid att hitta rätt personer, synka kalendrar och komma igång så jag skulle säga vänta inte, och tveka inte heller! Det är så värdefullt att få input från andra med erfarenhet. Vi stöttar med uppstart, med att hitta relevanta kandidater och att komma i gång. Är du ett inkubatorbolag, bolla med din affärsutvecklare, säger Erika.
Bli skuggstyrelsemedlem
Skulle du som läser detta, ha relevant erfarenhet för att sitta i en skuggstyrelse, tveka inte att höra av dig till Erika Hedvall eller anmäla ditt intresse direkt via webben.
Varför en skuggstyrelse?
• Tydliggöra roller (ägare, styrelse, VD)
• Praktiskt lärande
• Känna värdet av strategiskt arbete
• Förstå nyttan av dokumentation / rapportering
• Verktyg och rutin
• Nya nätverk och engagemang
• Extern person till styrelse
Ungefärliga ramar
• 6 + 6 månader (halvtidsutvärdering)
• Skuggstyrelsemöten varannan månad, 5-6 möten/år.
• Ordförande leder möten och stöttar i bolagets lärprocess
• Affärsutvecklare deltar på möten
Målsättning efter avslutat skuggstyrelseår
• Rekryterat 2-3 externa personer
• Genomfört 5-6 skuggstyrelsemöten
• Hittat en rutin för rapportering
• Fått förståelse för roller och ansvar i en styrelse
• Påbörjat ägardirektiv 1.0