Prediktera vill bli världsledande
Träflis susar fram på bandet i ett pappersbruk. En kamera filmar flisen och skickar in bilderna till en mjukvara som vrider, vänder, analyserar och avgör om flisen har rätt fuktighetsgrad eller vilket träslag den består av.
Samma sak kan ske i livsmedelsindustrin där tekniken till exempel ser om det finns spår av oönskade ämnen där det inte ska göra det, eller på liknande sätt inom läkemedelsindustrin där innehåll och kvalitet kontrolleras.
Stor marknad
– Vi kan bedöma allt organiskt material, vilket gör vår marknad närmast obegränsad, säger Andreas Vidman, delägare i Prediktera tillsammans med Oskar Jonsson.
För att få ut kemisk information ur en råvara har industrin ofta varit hänvisad till manuella stickprov som analyseras i ett labb. Predikteras teknik snabbar upp analysen och gör att den framför allt sker i realtid.
Hemligheten bakom tekniken som kallas hyperspektral bildanalys är den avancerade mjukvaran som Umeåbaserade Prediktera tagit fram. Kameran kan se våglängder av ljus som är omöjliga att upptäcka med blotta ögat. Mjukvaran är uppbyggd med algoritmer som undan för undan tränas i att bli allt säkrare på att bedöma råvaran eller materialet.
Perfekt tajming
– Många verksamheter efterfrågar den här tekniken och tajmingen är precis rätt för oss. Tekniken har tidigare varit förhållandevis dyr, men nu kan vi göra den mer tillgänglig för ett bredare kundregister inom industrin. Affärsidén är främst att sälja mjukvarulösningar, och vi har satt målet att bli världsledande på kemisk bildanalys, säger Andreas Vidman.
Ett ytterligare spår som Prediktera är inne på är flygfoto med drönare kopplat till mjukvaran, en teknik som både skogsnäring och jordbruk kan dra nytta av.
Givande samarbete
Prediktera är ett av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019, ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader.
– Prediktera har ett sätt att analysera bilder som ger mer information om material än vad dagens traditionella kamerateknik kan ge. De har redan kunder vilket visar att det finns en marknad. Tekniken har tidigare varit fruktansvärt dyr, men nu sjunker priset rejält vilket öppnar marknaden och skapar ett intressant läge för företaget, säger Martin Rydén, teknisk ledare, IBM.
Prediktera har fått affärsstöd genom Uminova Innovation. Företaget har även fått stöd av ABB:s innovationshubb Synerleap.