Phycos alglösning vann Nordeas startupstipendium
I torsdags kväll höll Uminova Innovation en julglittrig pitchtävling för Startupprogrammets deltagare. Tidigare i veckan har deltagarna från höstens omgång pitchat för en jury vars uppdrag varit att utse prispallen för hur Nordeas startupstipendium ska fördelas. Innan vinnarna korades fick teamen pitcha på nytt, denna gång inför publiken på plats.
Första pris och 30 000 kr fick teamet bakom affärsidén Phyco. Forskarna Francesco Gentili och Sam Cook vill ta itu med globala problem som vattensäkerhet, livsmedelsförsörning och klimatförändringar genom att använda mikroalger för att rena avloppsvatten och skapa ett utsläppsnegativt alternativ till nuvarande gödsel.
– Det känns fantastiskt! V trodde inte att vi skulle vinna för konkurrensen var vass, det är så många andra team med starka affärsidéer. Vissa har kommit längre än oss, om inte alla, men vi vet att vi har en stark affärsidé med potential, säger Francesco Gentili.
Sam Cook trycker på styrkan i teamet.
– Vi kompletterar varandra och det är så viktigt.
Startupprogrammet har gett de båda forskarna ett pärlband av insikter som de nu tar med sig i början av sin startupresa.
– Vi visste nog inte riktigt vad vi skulle förvänta oss när vi sökte, men programmet har hjälpt oss att fokusera och gett oss massor med insikter kopplat till olika viktiga delar av bolagsbyggande. Som forskare är entreprenörskap något helt nytt, och dialogen med affärsutvecklarna och att de pushat oss att prata med kunder har varit en stor hjälp.
Hillevi Lindelöf, ansvarig för Startupprogrammet, avrundar höstens omgång belåten.
– Att testa en ny, innovativ affärsidé på marknaden kräver pannben, mod och tufft arbete. Det har alla deltagarna verkligen visat. Phyco har ju en vass idé som kan bli något stort och det har varit så spännande att få hjälpa dem i deras första steg.
Under kvällen utsågs också en andra- och tredjepristagare.
Tredjepris fick läkaren Virgina Zazo, läkaren Manuel Gonzalez och ekonomen Nils Sandberg för sin affärsidé som går ut på att utveckla en digital verksamhet där läkare och annan vårdpersonal kan levererar tjänster på distans i samarbete med fysisk personal på plats. Målen är att göra regionen mindre beroende av hyrläkare och skapa nya attraktiva utvecklingsmöjligheter åt personalen man redan har. Det finns idag en pilotverksamhet i Malaga där läkare arbetar med vissa hälsocentraler, specialistkliniker och vård- och omsorgsboende i Västerbotten.
Andrapriset gick till Siva Mokappati och Siddardha Koneti för deras idé om en global AI-baserad plattform som hjälper aktörer inom musikindustrin att hittar nya affärsmöjligheter. Plattformen kommer att drivas av AI för att effektivisera plattformen och för att möjliggöra en effektiv datadriven anslutning.
Juryns motiveringar
1:a plats (30 000 kr)
Phyco
”Vinnaren har under Startupprogrammets tre månader visat på en stor utvecklingskurva och har genomgående arbetat hårt och motiverat för att verifiera affärsidén och dess olika möjligheter. Denna idé ligger helt rätt i tiden och är ett steg i att lösa en global livsmedelsutmaning. Genom att adressera 15 av de 17 Globala målen kan denna idé skapa skillnad på riktigt.
2:a plats (15 000 kr)
Slove
”Andra plats går till en person som visat på uthållighet, passion och driv. Detta team har stora möjligheter att revolutionera och demokratisera en hel bransch. Affärsidén bygger på ett verifierat behov och i teamet finns viktiga spetskompetenser som krävs för att ta affärsidén vidare till nästa nivå.”
3:e plats (5000 kronor)
Borderless Medical Services
”Priset går till en startup som vi anser har potential att skapa stor samhällsnytta och som bidrar till att lösa ett existerande problem. Med ett fokus på goda arbetsvillkor, relationer och trygghet skapas vinster för många, och vi är övertygade om att teamets passion och driv kommer bidra till att utveckla Västerbotten och världen.”
Sök Startupprogrammet våren 2023 idag!
Är du nyfiken på Startupprogrammet och vill veta mer om hur du själv kan bli en deltagare? I februari drar vi igång vårens om gång och du kan söka till och med 31/1.
Klicka här så får du veta allt du behöver. Du kan ansöka på engelska.