Personalkollen och COS Systems prisas för tillväxt
Varje år utser tidningen Dagens Industri de snabbast växande företagen i landet, så kallade gaseller. Bland dem med snabbast tillväxt i Västerbotten finns två av våra alumner: Personalkollen och COS Systems.
Personalkollen som utvecklat ett personal- och lönehanteringssystem för restaurangbranschen, uppvisar en tillväxt på 146 procent åren 2016-2019. Det här är inte mindre än fjärde gången Personalkollen kvalificerar in sig på den åtråvärda listan. När vi ringer vd Niclas Lundell, som är hemma krasslig, vet han ännu inte på vilken plats bolaget placerats på.
– Oj, plats tre! Det är ju jättejättebra. Vad roligt, oj, säger han.
Personalkollen går från klarhet till klarhet, bolaget har i dag inte mindre än 2 500 kunder inom restaurangbranschen, men så har det förstås inte alltid varit. Niclas vet det mesta om den oraka entreprenörsresan och vikten av att vara uthållig.
– De första åren var väldigt tuffa, det tog sju år för oss att nå break even. När jag i dag tänker tillbaka på de tuffa stunderna känner jag tacksamhet och glädje. För att vi höll ut och kämpade igenom det.
Hur lyckas man som startup att uppnå så stark tillväxt år efter år? Vad är hemligheten för att lyckas? Många, enligt Niclas.
– För det första, att ta hjälp från lokala inkubatorer. För oss har Uminova Innovation betytt enormt mycket. Det var hos er vi fick vår skuggstyrelse och det om något har gjort hela skillnaden för vår framgång. Lars Stenlund på Vitec och Roger Vikström på Swooosh har varit fantastiska mentorer. Det var ju otroligt att få hjälp av erfarna entreprenörer som driver miljardbolag. Vi tog beslut utifrån skuggstyrelsens arbete, rakt av. Det var med hjälp av den vi satte vår affärsmodell och försäljningsstrategi bland annat. Det här med pay it forward tycker jag själv är jätteviktigt. Jag ringde bara härom dagen till er och sade att jag själv gärna sitter med i en skuggstyrelse för någon ny som just påbörjat sin resa, säger Niclas.
Och som alltid när Personalkollen vinner priser är Niclas snabb att lyfta fram sitt team.
– Teamet är ju allt. De fem första nyckelpersonerna är helt avgörande när man bygger bolag. När det gäller rekrytering tycker jag att man ska följa sin magkänsla och gå mycket på personlighet, välja personer med mycket driv. En annan framgångsfaktor för oss har nog varit att vi fokuserat på en och samma bransch hela vägen. Vi har alla våra kunder i restaurangbranschen och det är först nu ungefär som vi börjar titta på fler branscher.
COS Systems, som utvecklar mjukvara för bredbandsutbyggnad och som nyligen fick en hel del uppmärksamhet genom att få ny ägare, placerar sig på Gasell-listans åttonde plats med sina 107 procent tillväxt åren 2016-2019.
– Det är alltid roligt för oss att bli uppmärksammad för det arbete vi gör och den utveckling vi har. Vi har många år av snabb tillväxt och med god lönsamhet, och den utvecklingen fortsätter även nu, trots pandemin. Att bli uppmärksammad så här är också viktigt då vi är ett växande företag som behöver komma i kontakt med kvalificerad personal att rekrytera, säger vd Peter Lidström.
Årets alla gaseller i Västerbotten
1 Aleva Sverige, Umeå 198 %
2 Bröderna Anderssons Grus, Burträsk 182 %
3 Personalkollen, Umeå 146 %
4 Einar Andersson & Söner Åkeri, Umeå 144 %
5 M&R Mekan & Konstruktion, Skellefteå 142 %
6 Norrtech VVS och Industri, Umeå 139 %
7 Chip & Circuit Nord, Bjurholm 123 %
8 COS Systems, Umeå 107 %
9 Techsam Electronics, Robertsfors 104 %
10 Thed Wilhelmssons Gräv, Sorsele 102 %
11 JO Kommunikation, Umeå 101 %
12 Ruskträsk Entreprenad, Lycksele 100 %
Kriterier
Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar. Mindre än 1 procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas gasellföretag.
För att utses till gasell måste företaget uppfylla ett antal kriterier:
- En nettoomsättning som överstiger 10 miljoner kronor, enligt den senaste årsredovisningen.
- Minst tio anställda, enligt den senaste årsredovisningen.
- Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret i den fyraåriga undersökningsperioden.
- Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren.
- Ett positivt samlat rörelseresultat för de fyra senaste räkenskapsåren.
- I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
- Sunda finanser.