På väg mot vätgasgenombrott
För det Umeåbaserade teknikbolaget Oazer är det bråda tider just nu. Bolaget, som arbetar med semi-mobila vätgasstationer och också får affärsstöd av Uminova Innovation, förbereder bland annat invigningen av sin första vätgasstation den 11 juni som har tagits fram för pilotkunden Svevia.
– Vätgas är ett viktigt tekniksteg på vägen mot ett helt utsläppsfritt samhälle. Infrastrukturen för vätgas som drivmedel i fordon växer utomlands för varje år genom mycket ambitiösa mål runt om i världen. Länder som Japan, Tyskland och USA är ledande. Även exempelvis Danmark håller sig väl framme medan Sverige ännu är långt efter. Globalt finns nu nära 400 stationer i drift eller under uppbyggnad. Av dessa finns endast fyra stationer i drift i Sverige, på Arlanda, i Mariestad, i Sandviken – och snart även i Umeå, säger Mikael Lindblad, affärsutvecklare på Oazer.
Vätgas har stora fördelar
I en bränslecell omvandlas vätgas och syre till elektricitet. Ett bränslecellsfordon (FCEV) är alltså ett elfordon (EV). Till skillnad från batteri-elfordon (BEV) har de endast ett mindre batteri, som då laddas av en vätgasdriven bränslecell (FC). Resultatet är längre räckvidd med vatten som enda utsläpp. En annan fördel är att bränslecellsfordon går att tanka mycket snabbare än det går att snabbladda ett batterielfordon. I kallt klimat har den dessutom många fler fördelar så som god kupévärme utan att de påverkar räckvidden.
Accelerator för att stärka samhällseffekterna
Men det är inte bara invigningen som tar upp tid just nu. Oazer är också antagna till ett helt nytt nationellt acceleratorprogram, Care of Business Impact, som fokuserar på hjälpa samhällsentreprenörer att växa och stärka sin positiva samhällseffekt.
– Vi är inne en spännande utvecklingsfas där vi hoppas kunna växa än mer under 2019. Genom programmet kommer vi åt helt nya nätverk av partners och finansiärer som är otroligt värdefulla för oss i detta skede av vår utveckling, säger Mikael Lindblad.
Oazer är en av 12 utvalda deltagare till pilotprogrammet som är igång maj-oktober. Programmet leds av av Social Entrepreneurship Forum (SE Forum) och Impact Invest. Uppkomsten till programmet har kommit från ett ökat intresse för social innovation och hur man använder entreprenörskap för att bidra till Agenda 2030 (FN:s globala utvecklingsmål). Programmet har utvecklats genom finansiering av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.
Långsiktig finansiering nyckeln
För att Oazer ska kunna skala upp sitt bolag är det av största vikt att få till en långsiktig finansiering.
– Att vi nu inviger vår första station i Umeå är ett avstamp mot framtiden. Från och med nu är det vätgassamhället som gäller och vi vill få fler att förstå detta. Det finns ett redan beviljat projekt för åtta till stationer i södra Sverige men ingen har kunnat fullfölja det ännu. Vi gör det gärna och har egna planer att expandera kraftfullt, dock så behöver vi först säkra en långsiktig finansiering, poängterar Boh Westerlund, grundare och vd av Oazer.