Nytt projekt ska göra regionen till föregångare inom hållbar innovation
Förra veckan beviljade Tillväxtverket finansiering till Uminova Innovations nya projekt Innovationspiloter för omställning. Projektet, som ska löpa på de kommande tre åren, går ut på att driva och stötta så kallade innovationspiloter som ska fungera som katalysatorer för hållbar omställning.
Piloterna tar avstamp i faktiska behov i samhället och näringslivet. Projektets syfte är att facilitera samverkan mellan aktörer som kan bidra i konkreta pilotprojekt med fokus på omställning. Målet är att varje pilotprojekt ska leva vidare och bli något större.
Vid uppstart av varje pilot görs effektmätning och effektstyrning för att försäkra att alla drar åt samma håll.
– Vi har i vårt tidigare projekt Innovationskraft sett vilka viktiga ”nycklar” som behövs för att piloter ska skala och skapa större effekt. En framgångsfaktor är en neutral projektledare som kan få många aktörer med olika drivkrafter och bakgrunder att styra mot samma mål. Vi har lärt oss hur viktigt det är att vid uppstart göra en gemensam effektworkshop för att just sätta gemensamma mål, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare och ny projektledare.
Engagemang från så kallade skuggaktörer är en annan viktig pusselbit för skalning av piloter. Skuggaktörer är externa parter och organisationer som kanske inte har egna resurser att jobba med innovationsutveckling, men som kan vara med för lärande.
– Vi ser fram emot fortsatt nära samarbete med Umeå kommun som redan gjort framgångsrika piloter som implementerats i verksamheten. Här ser vi att de, med mindre justeringar, skulle kunna skala vidare till mindre kommuner och på så sätt skapa effekt i hela regionen. I vårt nya projekt kommer vi tidigt kontakta olika kommuner för att se om intresse finns för att följa processen. Det har tidigare gjorts på ett lyckat sätt av Ignite Sweden, då framför allt hos offentliga aktörer. Vi ser möjlighet att utveckla arbetssättet vidare med målet att piloter ska skala snabbare och gör större skillnad för fler, säger Maria.
Pilotprojekten bygger på nya multidisciplinära samarbeten mellan aktörer inom sfärer som digitalisering, skogsbruk och offentlig sektor, eftersom det är just korsbefruktning som krävs för både hållbar och effektiv innovationsutveckling.
– Det är genom att koppla samman processer, projekt och organisationer på nya sätt som projektet kan bidra till Västerbottens regionala utveckling, och driva på regionens position som en global föregångare inom hållbar innovation och omställning. Det vill vi skicka med alla organisationer, projekt och satsningar. Vi behöver i större utsträckning jobba med systeminnovation och tänka hållbart så att vi tillsammans kan skapa större skillnad, säger Maria.
Hon hoppas att alla nyfikna hör av sig.
– Vi ser fram emot att i projektet arbeta med Ignite Sweden, Innovationskraft för grön omställning, Skogstekniska klustret och Umeå kommun, men bjuder in alla som är intresserade så att inte bara ett plus ett blir tre, utan betydligt fler parter kan vara med och skapa en snabbare omställning.
Projektet Innovationspiloter för omställning är utformat för att också jacka in det som Uminova Innovation arbetar för hela tiden – att hjälpa startups och scaleups i Västerbotten att utveckla viktiga innovationer som lyckas på marknader i och utanför Sverige.