”Nytänkande samarbeten krävs för att maximera innovationskraften”
Under fem år har vi på Uminova Innovation arbetat med projektet Innovationskraft – ett projekt som går ut på att utveckla arbetssätt och mötesplatser för att förverkliga samarbeten mellan startups, offentlig sektor och näringsliv. Och, på kuppen rikta strålkastarljuset mot entreprenörskraften i norra Sverige.
Här är några av resultaten från projektet:
🚀 Närmare 100 innovativa startups har fått ta del av ett affärsstöd som skapat möten med kunder och investerare, på regional, nationell och internationell nivå. Detta har resulterat i fler än 20 olika piloter och samarbeten med större kunder, offentliga som privata.
🚀 Två piloter med Umeå kommun, Digitala Seniortorget och den Digitala fritidsgården, skalar nu till fler kommuner i Sverige. I båda har samarbete med Ignite Sweden varit ovärderligt, och även startups från andra innovationsmiljöer har varit delaktiga. Startupbolagen har byggt starkare team och fått en skuggstyrelse.
Projektet är slut, men arbetet fortsätter på andra sätt och nu vill vi utmana fler att jobba som oss och med oss.
– För att våra framtidsbolag, som genom innovation, teknik och forskning kan göra verklig skillnad för vår omställning, inte ska tappa fart eller riskera att försvinna så behöver vi kraftsamla och stötta dem i att hitta ”nya” marknader, till exempel kommuner. Här gäller det att vi i innovationssystemet lägger energi på att hitta de oväntade matchningarna och att vi använder systemets bredd och möjligheter i hela landet, säger Maria Olofsson, projektledare och verksamhetsledare.
Här är en debattartikel signerad Maria som vi spridit – en kastad handske till alla aktörer inom svenskt innovationsstöd och offentlig sektor.
”Fler och bredare samarbeten med startups krävs för att frigöra innovationskraften och klara omställningen”
För att våra framtidsbolag, som genom innovation, teknik och forskning kan göra verklig skillnad för vår omställning, inte ska tappa fart eller riskera att försvinna så behöver vi kraftsamla och stötta dem i att hitta ”nya” marknader, till exempel inom Sveriges kommuner. Här gäller det att vi i innovationssystemet lägger energi på att skapa de oväntade matchningarna och att vi använder systemets bredd och möjligheter som finns i hela landet. Ett gott exempel på det här är när startups går ihop, ibland tillsammans med en annan aktör, för att hitta en lösning på en utmaning en kommun står inför. Det ser vi just nu i Borlänge genom Omställningslyftet, och Umeå kommun med sin Digitala Fritidsgård.
För att hitta de här nya sätten att jobba på behöver vi vara aktiva, det sker inte av sig själv. Vi i systemet behöver både regionala och nationella medel för att stötta bolagen på flera olika nivåer, och arbeta tillsammans för att använda kompetensen på allra bästa sätt. Ett projekt/pilot/case som är lyckat i en kommun har potentialen att ”lyftas över” till alla Sveriges kommuner och på så sätt sparar vi både viktig tid i omställningen och på våra resurser.
Offentlig sektor står för stora utmaningar framöver. Det gäller inom många områden som vård, skola, äldreomsorg, klimatomställning och digitalisering. Innovation och tekniska lösningar har genom historien svarat upp mot utmaningar för utveckling. För att offentlig sektor ska lyckas lösa framtidens utmaningar så behöver man jobba nära och samarbeta med innovativa startups. Offentlig sektor är också en enorm möjlig marknad för startups. Vinn-vinn, helt enkelt!
Vi måste hitta modet att våga satsa på det osäkra, det ovana, lyfta nya perspektiv och se potentialen i att jobba tillsammans. Det är då vi skapar innovationskraft på riktigt.
”You can´t build a startup in a silo”, ett mindset vi behöver anamma mer i Sverige, och tillsammans.
Vi är med – är ni?
Maria Olofsson
Verksamhetsledare, Uminova Innovation
Projektledare, Innovationskraft
Innovationskraft är ett strukturfondsprojekt som är finansierat av den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Västerbotten, Umeå kommun och Umeå universitet.