Norrspect vill med ny teknik eliminera defekter inom tillverkning
Att defekter smyger sig in i tillverkningsprocesser är ett enormt problem inom tillverkningsindustrin. Det kan leda till fördyringar, tidsödande omtag och i värsta fall missnöjda slutkunder och försvagat varumärke. Nya inkubatorbolaget Norrspect har med passion för ny teknik och effektiviseringar, och expertis inom AI och maskinlärning, utvecklat en programvara som teamet tror kan bidra till att lösa problemet.
– Våra AI-algoritmer övervakar tillverkning med en precision som överträffar mänskliga förmågor. Vi kan hjälpa bolag inom tillverkning att eliminera defekter och säkerställa att varje produkt uppfyller högsta möjliga kvalitetsstandard, säger Ulrik Söderström, medgrundare och VD.
Ulrik är universitetslektor inom medieteknik och arbetar med interaktionsteknik, signalbehandling, bildbehandling, hållbar utveckling och projektledning hos Umeå universitet. Det var i den rollen som han mötte Aman Malhotra, idag medgrundare och CTO. Aman är robotingenjör från Indien som byggt och utvecklat robotar och mjukvaror sedan sjutton års ålder.
– En stor del av visuella kvalitetsinspektioner inom industrin görs fortfarande manuellt. Vi vill skapa en automatisk kvalitetsinspektion som kan komplettera eller ersätta manuell inspektion. Vår idé är att frigöra mänsklig arbetskraft från repetitiva uppgifter så att de kan göra mer avancerade uppgifter som är svårare att automatisera. Samtidigt så vill vi öka kvaliteten och effektiviteten i produktioner och få ner produktionskostnader, säger Aman.
Den egenutvecklade AI-modellen är hjärtat i lösningen.
– Vår AI-modell i kombination med kameror gör det möjligt att inspektera varenda komponent som produceras och också göra det samtidigt som vara produceras. Det finns alltså inget behov av att göra kvalitetsinspektionen i efterhand. När varan är färdig har man också säkerställt att den håller rätt kvalitet, säger Ulrik.
Och vem är möjlig kund?
– I dagsläget fokuserar vi mer på en viss marknad, men egentligen alla företag som producerar något som man visuellt synar. Våra potentiella kunder är främst företag som har en hög volym i sin produktion, och eller producerar något med högt värde, säger Aman.
Duon ser många fördelar med att nu få affärsstöd hos Uminova Innovation.
– Vi träffar affärsutvecklarna regelbundet och får workshops på olika ämnen kopplade till företagande. Vi har också fått hjälp med att formulera avtal och annat som vi behöver ha på plats. Sedan är det också kul att träffa andra bolag i inkubatorn, andra entreprenörer som gjort en liknande resa som vi gör nu, säger Ulrik.