Nasdaq öppnar kontor i Umeå
Att globala storbolaget Nasdaq etablerar sig i Umeå är utan tvivel en av de större nyheterna för teknikstaden Umeå under de senaste åren. Etableringen i Umeå kommer som en följd av att företaget nyligen köpt upp finansteknikbolaget Cinnober, som har 87 utvecklare i Umeå och närmare 200 medarbetare i Stockholm.
Nasdaqs teknikchef i Umeå
Brad Peterson, teknikchef för Nasdaq, på blixtvisit i Umeå från New York, menar att etableringen är bra både för Umeå och för Nasdaq. Det är hans första besök i universitetsstaden i norr och han är redan imponerad. ”Umeå blickar framåt”, konstaterar han efter att under en dag ha suttit ner med de erkänt skickliga utvecklarna på Cinnober-kontoret och efter ett snabbt besök hos ledningen för Umeå universitet.
Med Nasdaqs varumärke kan vi få ännu mer global uppmärksamhet för staden och universitetet.
Cinnober i Umeå är ett mycket avancerat teknikcenter med idag 87 anställda. 2012 hade kontoret 34 medarbetare så tillväxten har varit god under senaste åren. Tillsammans med utvecklarna på huvudkontoret i Stockholm har Umeå-kontoret byggt några av världens mest avancerade börser, exempelvis i Japan och Australien.
Sökt universitetsstad att etablera sig i
– Vi har anställt många från Cinnober tidigare och vi vet att de är bra. När vi gör ett förvärv måste vi alltid titta på geografi, kultur och vilken talang som finns. Helt klart har den nordiska kulturen alltid imponerat på oss, säger Brad Peterson, som själv har påbrå från Norge.
Nasdaq har sedan länge ett stort kontor i Stockholm, faktiskt ett av de större som Nasdaq har i hela världen. Men företaget har alltid spanat efter att etablera sig på ytterligare en plats i Sverige, i en universitetsstad. Med förvärvet av Cinnober blir nu den staden Umeå.
Växande internationellt rykte
– Det här är mitt första besök på kontoret i Umeå och det är verkligen imponerande. Universitetet har ett växande internationellt rykte och jag tror att med Nasdaqs varumärke kan vi få ännu mer global uppmärksamhet för staden och universitetet, säger Brad Peterson.
Under de kommande åren förväntar han sig att Nasdaq ska växa ännu mer i Umeå. De senaste åren har Cinnober vuxit med ungefär tio personer årligen, någon anledning att slå av på den takten ser han inte.
– Jag tror att vår tillväxt i Umeå kommer att komma från både Umeå universitetet och Designhögskolan. Vi har redan pratat om det engagemang vi kan ha med såväl masterstudenter som doktorander inom artificiell intelligens, säger Brad Peterson.
– Vi har relationer i Boston med MIT, vi har relationer med Stanford, med Colorado School of Mines, vi har en tradition av att ha samarbete med universitet och det är mycket effektivt. Vi tar oss an problem som är intressanta för universiteten och forskningen, och för vårt företag och våra kunder, säger Brad Peterson.
Avancerade molnlösningar
Företaget Minium, en avknoppning från Cinnober i Umeå, följer också med i uppköpet. Minium har blivit känt på kort tid för sina avancerade tekniklösningar för molnhantering och säkerhetssystem.
– Vi ser globalt att många kunder blir allt mer bekväma med molnet. Molnhantering är lämplig för datatunga applikationer, särskilt när du slår samman flera organisationer. Molnet är idag den naturliga platsen för aggregering, övervakning och riskhantering, säger Brad Peterson.
Umeå universitet har ett gott rykte för sin forskningsgrupp inom molnlösningar, ett faktum som Brad Peterson är väl medveten om. Forskningsgruppen, som har sin bas på Institutionen för datavetenskap, deltar ofta i storskaliga nationella och internationella samarbeten och den räknas som en av Europas ledande grupper inom det snabbt växande teknikområdet.
– Vi är glada över att hitta den kunskapen här i Umeå. Det finns många tecken på att studenterna som kommer ut har riktigt goda färdigheter inom molnlösningar, säger Brad Petersen.
Utifrån Cinnobers och Nasdaqs kunder i Asien, Indien, Mellanöstern, USA och på andra platser kan Umeå nu förvänta sig att spännande saker kommer att hända, åtminstone om Brad Petersons planer slår igenom.