Med Sympals app kan personer med språkstörning kommunicera på distans
Föreställ dig att inte ha något språk. Att du inte kan tala, läsa eller skriva särskilt väl eller alls, och alltså inte kan ringa, använda sociala kanaler, skicka meddelanden eller mejl. Att du uttrycker dig genom symboler på en digital platta, och att det hjälpmedlet bara fungerar tillsammans med andra i samma rum.
Alexandra Björnhams son Emil, 15 år, har en sådan språkstörning. Mor och son kommunicerar med varandra genom en platta där Emil trycker på symboler för vad han vill säga och så läser plattan upp symbolerna. Problemet; plattan funkar inte på distans.
– Vi kan inte ringa eller smsa varandra. Ett par dagar i månaden bor Emil på ett korttidsboende och då kan jag inte komma i kontakt med honom annat än genom personalen. Personalen kan förmedla saker, kanske rigga ett Facetime-samtal, men Emil kan inte kontakta mig och jag kan inte kontakta honom. Och han kan inte ha kontakt med klasskompisar och släktingar heller, säger Alexandra.
Det är därför som Alexandra, projektledare, utvecklare och med en magister i elektronik, utvecklar Sympal; en lättanvänd app med inbyggd AI-tolk designad för att förstå och översätta symboler. Plattformen ska vara lättanvänd, tillgänglig och anpassningsbar efter varje individs unika behov.
Sympal är sedan några månader ett inkubatorbolag hos Uminova Innovation.
– Det här handlar om att skapa en lösning som gör det möjligt för personer med språkstörning att tillgodose sina egna sociala behov vilket är en självklarhet för alla andra, säger Alexandra.
Familjen Björnham är långt ifrån ensam. I Sverige lever cirka 1–2 % av befolkningen med någon form av språkstörning som skapar kommunikationsbarriärer och påverkar deras förmåga att upprätthålla relationer, särskilt på distans.
– Jag har intervjuat andra föräldrar som jag och det finns en stor oro hos många när det gäller hur det ska bli för barnet när det blir vuxet. Man vill ju att ens barn ska bli så självständigt som möjligt, och samtidigt inte ensamt och utan möjlighet att själv kunna ta kontakt med vänner och familj. Vissa föräldrar säger att de behöver den här lösningen nu och frågar när vi är klara, säger Alexandra.
Med i teamet är Tobias Sundquist, doktor i Machine Learning och AI.
– Tobias har själv ett barn med språkstörning så vi har samma drivkraft, säger Alexandra.
Hon har tidigare gått Uminova Innovations Startupprogram, där startupresan fick sin början. Under våren har hon fått hjälp från Digital Impact North med att skapa en första prototyp.
– Vi vill gärna komma i kontakt med personer där ute som vill testa vår lösning och ge oss feedback, säger Alexandra.
Här kan du läsa mer om Sympal och hitta kontaktuppgifter till teamet.