Med luft och lust mitt i livet
Hur får framgångsrika och prisade ledare och entreprenörer ihop sin tillvaro samtidigt som de ska hinna med allt det där som hör livet till? Det är frågan när #addher, Sveriges största nätverk för kvinnor inom IT, tillsammans med inkubatorn Uminova Innovation från Umeå, bjuder in till after work i samband med Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm.
Att det är en aktuell fråga som många brottas med märks tydligt på det stora intresset. Lokalen fylls snabbt av ett 50-tal kvinnor från olika IT-företag i Stockholmsregionen som efter ett lättsamt mingel med lite mat bänkar sig under kristallkronorna. Handuppräckningen som inleder kvällen visar att många är med för första gången på en #addher-träff, ett nätverk som drivs av Sogeti. På så sätt når träffen många nya, vilket arrangörerna uppskattar.
Framme på den tillfälliga scenen tar Johanna Björklund och Sandra Finér plats tillsammans med Maria Olofsson, projektledare vid Uminova Innovation.
Johanna Björklund är forskare inom datavetenskap vid Umeå universitet men också medgrundare av ett flertal startups som väckt uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt. Codemill, Adlede och Accurate Player är bolag som hon varit med och grundat.
Johanna har två gånger varit med på listan när DI Digital utser Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år, två gånger varit nominerad till DI Digitals pris Årets kvinnliga grundare och var en av finalisterna som Årets kvinnliga stjärnskott i tävlingen i EY Entrepreneur Of The Year 2018.
Sandra Finér är Chef Teknik och Underhåll på Volvo i Umeå, som är Norrlands största industri. Sandra har lång erfarenhet som ledare och har tidigare haft roller som bland annat produktutvecklingschef på Babybjörn och Volvo Trucks. Dessutom var hon under två år vd för startup-bolaget Limes Audio som såldes till Google.
Ledarskap och tidspress
Kvällens rubrik är ledarskap mitt i livet, men innan den är slut kommer de tre på scenen att ha hunnit samtala om också många andra frågor som rör meningen, värderingar, och den tidspress många lever under. Det är frågor som mycket tydligt berör åhörarna under #addher-träffen.
Maria Olofsson leder samtalet med varm hand. Johanna Björklund och Sandra Finér hakar på, bjuder på sig själva, och berättar öppet om sin syn på att hantera både de utmaningar och de möjligheter som arbetsliv och vardag ger. Alla tre i panelen är ledare på något sätt, vare sig det handlar om att stå inför en träningsgrupp, att ta ansvar för ett växande startup, en forskningsgrupp eller en hel avdelning i ett stort industriföretag.
Hitta sin kompassriktning
Maria Olofsson knyter an till att det för bara några veckor sedan var nyår och med det alla löften och mål som många sätter upp.
– Sådant är svårt, tycker jag. Men att ta ut kompassriktningen, eller hitta en livsvision och röd tråd i livet, det tror jag på, säger hon.
Att vara ledare i ett startup, ett industriföretag eller som forskare förknippas ofta med att tvingas offra mycket annat. Men det är ett synsätt som alla tre vill tona ner.
– Det finns en stereotyp uppfattning om att det är fint att jobba hårt. Men det är inte smart att välja bort sin familj. Vi får inte bra människor som startar företag om vi går på det, säger Johanna Björklund.
– Det viktigaste är att jobba långsiktigt. Går jag hem tidigt och tränar ska jag inte ha dåligt samvetet. Det gör jag för att hålla långsiktigt. Det är att ge respekt till mina barn och min familj, säger Sandra Finér.
Leva under pressad tid
Men att vara ledare mitt i livet, med krävande arbete och ett familjeliv som ska fungera ställer krav på att kunna hantera tiden och alla uppgifter som pockar på.
– Jag försöker låta bli att sitta och skrolla, att minska skärmtiden, säger Sandra med ett leende.
Alla tre är däremot överens om att de gärna lägger tid på sådant som ger energi.
– Det du stoppar in får du tillbaka, konstaterar Johanna.
– Jag tog på mig ett styrelseuppdrag för ett par år sedan och det har gett mig extremt mycket energi. Jag har lärt mig massor av saker om effektiv mötesteknik, jag kan komma på mig att idag längta efter de där mötena, säger Maria Olofsson.
– Men det gäller också att inte fastna i möten man inte får energi av, fortsätter hon.
– Trivs man så är det inte bortkastad tid. Då ska man inte ångra det, säger Johanna Björklund.
Mer luft i livet
Maria Olofsson fortsätter:
– För mig, med ett liv i full fart, blev det helt annorlunda när jag insåg att jag behöver mer luft. Genom att vara ute, att ta fem minuter till en promenad. Att andas mer i yoga. Att få in luft i kalendern. För mig har det till och med blivit en hashtag jag använder, #moreair.
– Livet är i mycket en improvisationsteater. Man ska inte tänka för mycket utan försöka slappna av och hänga med. Mer koncentrerad på uppgiften än metaprocess där bakom, säger Johanna.
Vikten av att vara här och nu är något som Maria Olofsson också håller med om.
– Det absolut viktigaste är att vara närvarande och lyssna in vad människan framför dig behöver.
Om man är där hundra procent då kan man gå with the flow, säger Maria Olofsson.
Att leva efter sina värderingar
– Men det är viktigt att ha koll på sina värderingar. Vad som är viktigt i mitt liv, med min familj, mina vänner. Kan du komma tillbaka till det så ofta som möjligt då kan du få ett bra liv, säger Johanna Björklund och betonar att det handlar inte om att jaga lyckan för att försöka få fatt på den, utan mer om att försöka hitta mening i sitt liv.
Det är något som Sandra Finér också håller med om.
– Det är jätteviktigt att vara värderingsstyrd. Och att också jobba för ett bolag som har rätt värderingar.
Att vara chef
Maria Olofsson tar upp tråden om att vara ledare och chef. Det är något som både Johanna Björklund och Sandra Finér har erfarenhet av.
– Att som chef våga ta ett beslut är ofta bättre än att inte alls ta ett beslut. Man har sällan perfekt information så man får göra det bästa man kan av situationen, säger Johanna Björklund.
– Att vara närvarande är också viktigt. En dålig chef är bättre än en inte närvarande chef, fortsätter hon.
Sandra Finérs organisation på Volvo i Umeå består av 150 personer, själv har hon direkt ansvar för sju som i sin tur ska kunna leda andra.
– Att leda genom andra är en utmaning. Allt man säger granskas. När det är 150 personer så blir det förmedlat i flera led. Jämfört med ett startup är skillnaden mängden människor du arbetar med, att leda genom andra människor, att delegera till andra och få andra att kunna prestera så bra som möjligt, säger Sandra Finér.
Gåmöten och äta tillsammans
Sandra Finér berättar att hon just nu har medarbetarsamtal med sin närmaste grupp på sju personer. Hon har bestämt sig för att sätta av ordentligt med tid för det och har låtit medarbetarna önska något de vill göra under samtalen istället för att de enbart ska sitta mitt emot varandra vid ett bord.
– Det kan bli gåmöten, rida häst, åka skidor, simma, det ska också innehålla någon form av mat och samtal. Det ger energi, förklarar Sandra Finér.
Många skratt
Det skrattas mycket i rummet under samtalet och timmen går fort. Just att kunna skratta och att inte ta sig själv på så stort allvar är något som färgar hela kvällen. Det handlar om att vara närvarande i det som görs, att ”go with the flow”, som Maria Olofsson uttrycker det.
Johanna Björklund instämmer och tar ner allt prat om karriärtänkandet på marken med sin jordnära humor.
– Ni är mycket mer genomtänkta än jag. Jag ser livet mer som en buffé, det gäller att stoppa i sig så mycket som möjligt, skrattar hon och visar övertydligt hur hon menar genom att låtsas stoppa munnen full med bollar.
Sandra Finér kan inte annat än att hålla med.
– Jag ser inte livet som att jag ska göra en karriär. Jag ser det mer som att jag får lära mig nya saker.
Där slutar kvällens panelsamtal och åhörarna verkar nöjda. Maria Olofsson får som slutord in att Umeå ligger bara en timme bort med flyget och att den som vill gärna får ta kontakt för att diskutera vilka möjligheter det finns att flytta norrut. För den som vill tro på de tre i panelen så verkar det vara ett mycket bra liv.