Lärdomar från första startupen ger Carl styrka i ny satsning
Höstens Startupprogram är i full gång, och en deltagare är Carl Weidenstolpe som tidigare fått hjälp av Uminova Innovation för att utveckla ett planeringsverktyg för revisionsbranschen. Nu är han alltså tillbaka med en helt ny affärsidé, vilket inte är ovanligt. I inkubatorn ser vi ganska ofta att det är den andra idén som får fart och lyckas.
Hur kommer det sig att han satsar igen?
– Jag lärde mig så mycket på den första resan. Hur man utvecklar en molnbaserad plattform, bygger team, vilka styrkor och svagheter jag har, vilka frågor man ska ställa sig själv och till andra. Jag har ett annat tänk nu. Jag har värdefull erfarenhet och känner nästa en skyldighet gentemot mig själv att använda den, säger Carl.
Hållbarhetsperspektivet fanns med redan i den första affärsidén. I den nya är hållbarhet helt i fokus. Carl, som arbetat som revisor i många år, har ett starkt engagemang i klimatfrågan. Han har föreläst för såväl politiker, företag och allmänhet.
Den nya affärsidén är ett digitalt verktyg som ska hjälpa organisationer att kartlägga och förstå sin verksamhets klimatpåverkan, och vilka förändringar framåt som ger mest effekt.
– Det är vanligt att organisationer sjösätter förändringar och ett år senare upptäcker att det här gav ju inte den effekt man hoppats på. Man fattar beslut på magkänsla eller saknar uppföljning. Jag vill hjälpa fler att få koll på sina klimatutsläpp och sätta en effektiv plan för förändring. Det handlar om att planera sitt klimatarbete proaktivt, med simuleringar. Att verkligen identifiera utmaningarna så tidigt som möjligt.
Carl har startup-erfarenheter som andra deltagare i höstens Startupprogram inte har ännu. Är det frestande att hela tiden dela med sig av den till de andra? Carl ler.
– Nä då. Det är nog mest att jag själv har en trygghet tack vare min erfarenhet. Men absolut en känsla för vilka frågetecken andra kan behöva nysta i för att komma framåt. Jag har lärt mig vilka områden man behöver rota i.
Alla höstens deltagare
Responsible Zero, Carl Weidenstolpe
En oberoende molntjänst som ska hjälpa företag och andra organisationer att fastställa och följa deras ’utsläppsbudget’ på ett effektivt sätt. Genom pedagogiska resurser och visualiseringar kan användarna identifiera de mest effektiva åtgärderna för att ta ansvar för sina utsläpp. Fokus ligger på att agera i närtid och utmana bekväma normer, utan att driva konsulttjänster eller förmedla klimatkompensation.
Swift vitals, Marcus Edström, Johan Karlsson, Sara Edström
Möjliggör regelbunden mätning och registrering av vitala parametrar som förbättrar kvaliteten i vårdplanering för vårdtagare och minskar behovet av vårdkontakter för hälsokontroller. Detta är en lågkostnadsprodukt som både riktar sig till boenden och hemtjänst såväl som till konsumenter med intresse att ha god insikt om sin egen hälsostatus.
Prehabguiden, Marlene Nilsson, Johan Carlaby Rosen
Arbetsgivarens digitala verktyg för att guida anställda till varaktiga hälsofrämjande beteenden. En revolutionerande guide med syfte att väcka den enskildes inre motivation genom kompetens, autonomi och tillhörighet.
Mammafysios, Sara Köningsson, Emma Söderström
Affärsidén är att skapa en tränings-/kunskapsapp för kvinnor som fött barn. Vill sprida kunskap om kvinnokroppen samt ge en bättre förutsättning för en skonsam, hållbart och effektiv rehabilitering efter graviditet och förlossning.
PMW – Party with me, Maja Kraemer
Låt kreativiteten flöda och skapa ett häpnadsväckande underhållande event innefattade allt från roliga utmaningar till quizfrågor. Med ett målgruppsanpassat event säkerställer du en stämmningsfylld tillställning som du och dina gäster sent kommer glömma. Bjud in dina vänner till eventet, ta ett steg tillbaka och låt appen sköta resten.