Innovationer för kris och katastrofmiljöer
Medverkande var startups och företag med tjänster och produkter som behövs i en krissituation. Tove Engström från Läkarmissionen berättade om programmets erbjudande som innehåller tre delar: ett aktivt nätverk, match-making och samverkanstjänster. Programmet de erbjuder startar nu 10 oktober och fyra tillfällen kommer att ges under ett år.
-Samhällsutmaningarna är gigantiska runt om i världen. I och med detta projekt vill vi bli bättre på att möta det behov som finns på de allra mest utsatta platserna i internationell kris och katastrof som tex flyktingläger, kåkstäder och slumområden. Men även i Sverige har vi utsatta områden som i skärgård, fjällmiljö och andra miljöer som kan vara riskabla, säger Tove Engström, verksamhetsledare på Läkarmissionen.
FOI utvecklar VR miljöer för katastrof och krismiljöer
Medverkade i dagens möte gjorde även Birgitta Liljedahl från FOI. FOI jobbar aktivt i krig och katastrofområden som exempelvis under kolera utbrottet i Haiti, Ebola utbrottet i Kongo, men även i Europa där vi nu har flera naturkatastrofer som exempelvis översvämningar.
-Vi på FOI har självklart lyckats och misslyckats i katastrofområden. I och med dessa erfarenheter håll vi nu på att utveckla en Virutal reality miljö som ger personer möjlighet att kliva in i en interaktiv digital kris och katastrofmiljö, berättar Birgitta Liljedahl.
FN stödjer innovationer
-Jag kan även nämna att FN har öppnat ett globalt center i Lund som heter Unops Innovation, vilket är FNs upphandlingsorgan. Unops Innovation letar nu efter innovationer som kan bidra till ett hållbart samhälle och en positiv inverkan på individer. FN har utvecklingsprojekt som kan hjälpa nya innovationer med stöd från FN, berättar Gösta Melkersson från Business Sweden. Den 21 oktober har de en kick-off i Lund där de bjuder in företag som är intresserade av att veta mer om FNs utvecklingsprojekt, avslutar Gösta Melkersson.