Denna webbplats använder cookies för att ditt besök ska fungera bättre.

Vi använder enhetsidentifierare för att med hjälp av Google Analytics analysera vår trafik för att optimera innehållet på denna webbplats. Detta innebär också att vi vidarebefordrar identifierare och annan information från din enhet till Google. Läs mer

Dessa kan i sin tur kombinera informationen med annan information som du har tillhandahållit eller som de har samlat in när du har använt deras tjänster. Vill du inte att information skickas till Google så finns det sätt att blockera detta i din webbläsare. Vi använder även cookies för att förbättra användarupplevelsen. Du kan enkelt ta del av, blockera och avlägsna lagrade cookies om så önskas via inställningar i din webbläsare.

Acceptera alla cookies
Studenterna Jean-Fredric Birgersson och Niklas Eriksson träffades på Umeå universitet och fann snabbt att bådas hjärtan klappar för hållbarhet och entreprenörskap. Nu börjar deras startupresa som inkubatorbolag hos Uminova Innovation.

I Kurrs app svajpar hela familjen fram hållbara recept

Publicerad 2022-11-28

Det nya inkubatorbolaget Kurr vill med hjälp av AI-baserade receptförslag i en användarvänlig app göra det enklare för svenssons att planera sin matlagning. Kurr beskriver sin app som ett Tinder för recept. Alla i familjen som ska vara med och sätta veckans meny skapar en användare där man specificerar sina personliga matpreferenser. Kurr puttar sedan ut smaskiga receptförslag som var och en antingen svajpar höger eller vänster på, alltså gillar eller inte gillar. Recept som gillas av alla hamnar i receptlistan som med en knapptryckning omvandlas till en inköpslista.

Men Kurr gör inte bara matplaneringen enklare. Tjänsten ska också hjälpa användarna att göra mer hållbara val.

– Sju av tio vill handla mat mer hållbart. Genom att planera inköpen så minskar svinn, men vi vill också öka medvetenheten kring vilken mat som är hållbar och inte, och uppmuntra folk att göra kloka val. Vi kommer att ha recept med hållbar profil som steg för steg, utan pekpinnar, hjälper användaren att göra en förflyttning, säger Niklas Eriksson, medgrundare och vd.

Recepten kommer från utvalda receptkreatörer som bolaget tecknat avtal med. Matprofiler kända från kanaler som Instagram, TikTok och Köket.se. Bolaget har redan avtal med ett tjugotal. Teamet har också ett samarbete med bolaget CarbonCloud och för dialog med Världsnaturfonden WWF för att i appen integrera data och information om hur hållbara olika typer av livsmedel är.

– Vi är ett techbolag, men hållbarhetsambitionen är vår drivkraft. Vi tänker att ska vi lägga 40+ timmar i veckan på något så vill vi att det ska betyda något, säger Jean-Fredric Birgersson, medgrundare och Head of Design.

Killarna mötes på Masterprogrammet Interaktion och Design på Umeå universitet, och de upptäckte snabbt att de båda hade entreprenörsambitioner. De hjärnstormade fram en lång lista på olika affärsidéer – nummer 17 var Kurr.

– Vi har kvar hela listan med idéer och när man kommer till nummer 17 så ser man att det är den idéen som är utbroderad i över 40 punkter i anteckningarna. Vi kände direkt att här har vi ett stort problem som många dras med, vi själva också, och att här kan vi göra skillnad, säger Jean-Fredric.

Det unga bolaget har nyligt landat finansiering från Umeå universitet Holding, Sweat Equtiy-investeraren VNTRS, Region Västerbotten och landat ett lån hos Almi. Pengarna gör det möjligt för teamet att utveckla en betaversion som släpps i början av 2023. Nu söker man betaanvändare.

– Gå gärna in på vår webb och anmäl intresse för att bli betaanvändare. Vi vill samla på oss många insikter och feedback som möjligt för att utveckla bästa tänkbara app, säger Niklas.

Vill du testa Kurrs betaversion, gör en intresseanmälan här.

Sök till Uminova Innovation

Vi är alltid på jakt efter fler västerbottniska affärsidéer att boosta. Om du har en, som du tror på och inte kan släppa, så kan du ansöka om vårt affärsstöd. Det tar bara 10 minuter. Vi hör av oss till dig och berättar om och hur vi kan hjälpa dig bäst. Ps. Vi arbetar under full sekretess.