Harvest gav Daniel mersmak på startups – hjälper andra
Teamet bakom alumnen Harvest, som vann Uminova Innovations tävling Cleantech Solution Challenge 2019, satsade stort på hydroponisk odling vilket betyder att i stället för att odla i jord drivs sallad, örter och andra grönsaker upp i klimatsmart näringslösning på vertikala väggar.
Målet var att producera mer lokal mat på outnyttjade ytor med hållbara metoder, och att utveckla nya tjänster som hjälper Umeåborna att leva mer hållbara och hälsosamma liv. Odlingen placerades på ett studentområde nära Umeå universitet.
Det är snart ett år sedan Harvest såldes till bolaget Green & Growing, som beskriver sig som en aktör som samarbetar med framtidsdrivna människor och organisationer för att bidra till en hållbar lokal matproduktion och social innovation i växande städer.
Vad har hänt sedan dess? Vi tog ett snack med medgrundaren Daniel Remes.
Beslutet att sälja, säger han, var helt och hållet personligt.
– Vår verksamhet var välfungerande. Vi hade avtal med tre stora matbutiker som slukade 75 procent av allt vi producerade. Utöver det 20 till 40 privatkunder i veckan. Allt vi odlade såldes och då hamnade vi inför valet att satsa för att skala eller inte. Jag och kollegan Ellen (Bergström) är också sambos och vi kände att det var svårt att få ihop det privata med rollerna i bolaget. Samtidigt kändes det fel att verksamheten bara skulle läggas ner. Vår affärsutvecklare Kjell föreslog att vi skulle titta på att sälja bolaget och det blev början på en lärorik dialog med Green & Growing, säger Daniel.
Under merparten av 2023 har Daniel och Ellen varit kvar i verksamhet, under en sorts övergångsperiod. Utöver att hjälpa till i Umeå så har teamet hjälpt Green & Growing att utveckla liknande verksamheter i Stockholm, på Gotland och i Tyskland.
– Det vi byggde upp här i Umeå lever vidare och har fått ringar på vattnet och det är absolut viktigaste. Green & Growing expanderar nu på andra platser i Norrland och det känns spännande att se vad som händer framåt, säger Daniel.
Han vill lyfta fram alla samarbetspartners som stöttat och hjälpt Harvest under resan. Bland andra fastighetsbolaget Balticgruppen som stöttade projektet genom att tillhandhålla markytan för odlingsmodulen, INAB som tillhandahöll utlämningsplatsen i resecentret Östra station, Martinsons som byggde själva mathubben och inkubatorn Uminova Innovation.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla. Jag hoppas att vår berättelse ska inspirera fler stora aktörer att våga stötta små spelare, för vi är ett bevis för att det kan göra skillnad och få positiva effekter.
Det är dags för Daniel och Ellen att vända blad. Ellen är nu projektledare hos företaget Head Energy Sweden i Halmstad, och Daniel, han har fått mersmak på entreprenörskap.
– Jag har på senaste tiden tittat på hur jag kan hjälpa en annan Uminova-startup med deras pilotprojekt och en kommande lansering, och där för vi också dialog om en eventuell fortsättning. Hela resan med Harvest var fantastiskt rolig och spännande, och jag känner att jag gärna blir kvar i startupvärlden.
Daniel bästa tips till startups
🚀 Ta tidigt reda på vad ett bolag faktiskt är. Att bygga bolag handlar om att vara vinstdrivande. Du ska betala ut löner liksom. Fokusera på affären, hur du ska tjäna pengar på din lösning. Utan vinstdrivande lösningar, ingen utveckling.
🚀 Hitta bra teammedlemmar att svettas med. Identifiera tidigt era styrkor och svagheter, och försäkra att ni kompletterar varandra.
🚀 Ta hjälp! Skippa allt annat och gå direkt till Uminova Innovation. Där kommer de hjälpa dig och koppla ihop dig med rätt personer.