Hållbara startups målet på Startupprogrammet
I höst ska sju team ta reda på om deras innovation har potential att lyckas på en marknad. Ett antal workshops, på teman som exempelvis sälj och affärsmodeller, ska hjälpa de nya entreprenörerna framåt steg för steg. Hos Uminova Innovation gör man just nu ett internt arbete för att inkorporera hållbarhet i hela sitt affärsstöd och det kommer märkas på Startupprogrammet
– Hållbarhet löper som en röd tråd hela vägen. Deltagarna ska arbeta med hur deras affärsidé bidrar till FN:s globala mål på olika sätt. Det är hållbara bolag som är framtiden och vi vill så klart plantera det tänket från start, säger Hillevi Lindelöf.
Som vanligt är affärsidéerna väldigt olika, så också teamen bakom dem
– Vi har en ganska jämn fördelning mellan män och kvinnor. Av tio deltagare är fyra kvinnor. Vi har deltagare från Rumänien, Iran, Tyskland, Grekland och förstås Sverige. I en sån liten grupp skulle jag säga att det är en stor bredd. Något många deltagarna har gemensamt är hög techkompetens, säger Hillevi Lindelöf.
Entreprenören och innovatören Daniel Pacurar är med i programmet för att utveckla affärsidéer som bidrar till framsteg inom biotechbranschen och skogssektorn. En av hans idéer är en vertikal odlingslösning som gör det möjligt för vanligt folk att odla i hemmet.
– Vi går mot 9 miljarder människor på jorden. Vi behöver utveckla bättre material och förnybara källor. Vi måste odla mer med mindre vatten och bekämpningsmedel. Att odla på höjden i sitt hem kan bli ett alternativ till att köpa grönsaker i affär som vi vet många gånger är odlade långt borta, säger Daniel Pecurar.
Erik Tideman, 28 år, har precis gått ner i tid från sitt arbete som civilingenjör med inriktning datateknik för att satsa på sin affärsidé Pibot tillsammans med sin bror Christopher Hilberer. Hans affärsidé är en obemannad pizzamaskin. Kunden beställer pizzan via mobiltelefonen och kan hämta ut den bara tre minuter senare. Flera olika komponenter är redan utvecklade i pappas verkstad. Bland annat en pizzadegspressare och en ingrediensarm. Just nu läggs mycket tid på programmering, skisser och CAD. Att enbart producera ekologiska pizzor tror Erik inte bara bidrar till de globala målen utan också blir en viktig konkurrensfördel gentemot pizzerian på hörnet.
– Nu behöver vi hjälp med att få struktur på tankarna och arbetet. Jag hoppas att programmet ska hjälpa oss att hitta personer som vill utveckla vidare med oss och kanske också investera. Vi behöver också lära oss att övertyga, säger Erik Tideman efter kickoffen.
På Umeå Tech Arena 26 november har du chans att träffa alla deltagarna och höra mer om deras affärsidéer och framsteg.
Deltagare Startupprogrammet hösten 2019
Boreal Orchards
Affärsidéer inom biotech och skogsbranschen, bland annat vertikal odling
Self Marking Steel Target
Digitala skyttetavlor för skyttesport
Realtime Data Monitoring
Affärsidé om bättre realtidsdata genom AI
Aphasia Rehabilitation Agent
Rehabilitering för strokepatienter med fokus på tal
Pibot
Obemannad pizzamaskin för kommersiellt bruk
Health Concierge Service
Skräddarsydda hälsotester i hemmet
AIMA
Effektivare fysioterapi genom AI
[factbox id=”21274″ /]