Forskning blev Umeågalan-finalisten Elastisys med 46 anställda
Alumnen Elastisys, nominerad till Årets innovativa företag på årets Umeågalan, bygger verktygslådor som gör det enklare för programmerare att utveckla programvara snabbt och att skydda data. Kunderna är framför allt större teknikleverantörer till sjukvård och skola som prenumererar på Elastisys plattform som en tjänst. Till grund för bolaget ligger vd Johan Tordssons och Erik Elmroths forskning vid Umeå universitet.
– Då tog vi fram en ren forskningsprodukt som handlade om att använda AI för applikationer i molnet. Vi insåg dock att vi var för tidigt ute och fick byta spår, säger Johan som både är vd och adjungerad professor vid Institutionen för datavetenskap.
Johan och hans team gjorde en ordentlig undersökning av marknaden för att se om det fanns en lucka de kunde fylla. Under utvecklingstiden fick de affärsutvecklingshjälp och medel från både Uminova Innovation och Innovationskontoret vid Umeå universitet.
– Än i dag tycker jag att forskningsbakgrunden har varit viktig för att bygga bolaget. Inte alltid de faktiska forskningsresultaten, utan kompetensen. Vi har nio disputerade i bolaget, varav åtta kommer från Institutionen för datavetenskap. Vi bedriver även forskning inom bolaget för att göra vår plattform ännu säkrare och bättre, säger Johan.
Elastisys har i dag 46 anställda, varav 35 sitter i Umeå och resten i Lund, Stockholmsområdet och längs Norrlandskusten. Det är ett ingenjörstungt bolag med hela 30 ingenjörer – Elastisys har positionerat sig som ett kunskapsledande bolag inom sitt fält.
– Med så många ingenjörer var det nödvändigt att ha någon som var väldigt kundinriktad och kunde förstå kundens utmaningar och problem. Det är viktigt att sätta ihop ett bra team redan från starten.
Johan tycker att en av de viktigaste delarna av stödet från innovationsstödssystemet var insatserna att omforma teamet från forskare till bolagsbyggare med hjälp av bland annat affärscoachning och säljutbildningar.
Teamets första idé om att använda AI till applikationer i molnet var de snabba att skydda. Men nuvarande affärsidé är helt oskyddad – istället använder de sig av öppen källkod där vem som helst i världen kan se programvaran, korrigera fel och bidra med förbättringar. Elastisys produkt består av ett 40-tal olika källkodsprojekt som tusentals människor i världen har bidragit till. Och om Elastisys hittar ännu bättre lösningar så skickar de tillbaka uppdateringen till communityn.
– När det gäller till exempel läkemedelsutveckling är patent viktigt, men patent har mindre att göra i IT-branschen. Bland annat i och med att källkod inte kan patenteras i Sverige, säger Johan.
I Sverige finns lärarundantaget, vilket innebär att lärare och forskare själva äger rätten till resultaten av den forskning de utför. De kan själva söka patent och välja när och var deras forskningsresultat ska redovisas. Det är tämligen unikt, i de flesta länder är det universiteten som äger forskningsresultaten.
– Med lärarundantaget finns ett incitament för forskare att kommersialisera idéer. Kombinerat med de inkubatorer och holdingbolag som ger stöd och finansierar idéer i ett tidigt skede så har vi alla möjligheter, säger Johan.
Han menar att den viktigaste lärdomen från kommersialiseringsresan är att man måste våga fatta beslut, även om man inte har ett helt färdigt underlag. För som han säger: man kommer aldrig att veta tillräckligt för att fatta ett helt korrekt beslut.
– Det är en fantastisk upplevelse att bygga team med glada medarbetare som är stolta över att jobba hos oss. Det ger en härlig känsla av energi! Alla våra kunder är verksamma inom samhällsförbättrande tjänster, de gör vardagen bättre för människor. Det blir en fin feel good-känsla, både på ett personligt plan och för kulturen inom bolaget. Vi gör skillnad på viktiga områden.
Och framtiden?
– Det ser lovande ut för oss, även om det så klart kommer nya utmaningar framöver. Vi växer som bolag och behöver nya arbetssätt och rutiner. Det vi gör på kärnnivå kommer vara essensen även framöver – folk kommer att fortsätta behöva utveckla programvara och skydda data – men om några år kommer vår produkt garanterat att ha ändrats av marknadens behov och all teknisk innovation. Men det är bara spännande!
Jurygruppens motivering, Umeågalan 2024
Finalisten Elastisys, Årets innovativa företag
”Med en forskningsbaserad och behovsdriven produkt utmärker sig Elastisys med sin innovativa och skräddarsydda lösning. Med säkra molntjänster som effektiviserar och skyddar digital infrastruktur kan kunderna fokusera på att utveckla sina tjänster utan att behöva slå av på innovationstakten.”
Fler Uminova-bolag som är nominerade
Inkubatorbolaget Enduce i kategorierna Årets Teknik- och industripris, Årets Innovativa företag och Årets University Spin-off
Inkubatorbolaget Ecotypes grundare Axel Ljudén och Albin Nyström i kategorin Årets Unga företagare.
Alumnen Aeterna Labs ( tidigareAdlede) i kategorin Årets Innovativa företag.
Läs alla motiveringarna här.
Text: Elin Olsson