Drönare livesänder via 5G från olycksplats
När Teknikfrukost i Umeå tar upp 5G som tema är framtida vård ett exempel på de områden som den nya tekniken kommer att beröra. En nyhet som släpptes under teknikfrukosten som arrangerades i Umeå på torsdag är att ett stort försök inom livesändning via 5G för vård kommer att ske vecka 11 i mars 2020 då en drönare sänder bilder direkt från en ambulansutryckning med hjälp av 5G-teknik. Bakom testet finns flera bolag från Umeå. Bland annat finns Intinor med för tekniken bakom livesändningen och startupbolaget Voyce står för drönarstyrningen.
– Vi kommer att sända med två kameror från sjukhuset och en från en drönare, allt detta kommer att sändas via TV4 med hjälp av 5G där vi kommer att visa upp livesändning från ambulans, berättar Daniel Lundstedt, affärsansvarig på Intinor.
Drönare med 5G
Det går att flyga drönare redan idag, men 5G-tekniken innebär att drönaren kan flygas med precision på distans via mobilnätet, vilket ger en betydligt längre räckvidd. Samtidigt kan högupplöst film och bilder skickas direkt till ambulanspersonal och sjukhus via det högpresterande mobilnätet som har avsevärt större bandbredd och extremt korta svarstider.
– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för IT inom Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.
Exemplet med en uppkopplad drönare som kan ge en snabb överblicksbild vid en olycka så att räddningsresurser kan prioriteras, är ett sådant.
– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården.
Fler tester med 5G
Anders Kjellander, ordförande Umeå 5G, gav under teknikfrukosten flera exempel på vad som väntar runt hörnet med den nya tekniken.
– Vi ser att samhället går mot att bli mer autonomt, att fordon ska kunna köra på egen hand och att gruvor ska kunna fungera utan belysning och ventilation eftersom inga människor ska behöva finnas under jord. En viktig tillämpning är också vård på distans, berättar Anders Kjellander.
Arrangörer för Teknikfrukost om 5G var Uminova Innovation, Umeå kommun, Process IT Innovations och Great Hub Campus.