Digitalt startskott för fyra vassa startups
På grund av de digitala förutsättningarna har programmet bara satsats på fyra spännande team och inledande individuell coachning med en handplockad affärsutvecklare, för att senare i vår träffas i gemensamma workshops. Målet med programmet är att ta reda på om affärsidéerna har potential på en marknad, och hur teamen ska ta sig framåt så effektivt som möjligt. Deltagarna ges också tillgång till potentiella kunder, investerare, och andra värdefulla kontakter genom Uminova Innovations omfattande nätverk.
Fyra innovativa idéer
Samuel Sonning, grundare av Chessnought fick sin idé från ett problem han noterat i den växande sporten.
– Jag är själv schackspelare och har i perioder lag ner mycket tid på att bli bättre. Det är en sport som bygger på självstudier och det finns inget självklart sätt att träna på det man lärt sig förutom att betala för en personlig schacktränare. Verktyget, baserat på maskininlärning och dataanalys, möjliggör individanpassad träning och ger en möjlighet att omsätta kunskap i praktiken, säger Samuel.
Rosario Garsía Gil, grundare av Vertisá, är peppad på programmet och hoppas på att kunna vässa sin pitch. Rosarios affärsidé tacklar problemet med att bevattningen till vertikala odlingar idag förser varje växt med lika mycket vatten, vilket kan skada plantan och tar ondödigt mycket resurser.
– Jag drivs av att göra världen bättre och är övertygad att städerna kan göra mer för att lösa miljöfrågan, säger Rosario.
Joakim Eriksson, grundare av Renyou, delar också ett engagemang för hållbarhet. Renyou utvecklar en digital modell som gör det enklare för konsumenten att köpa begagnade friluftskläder.
– Vi behöver bli bättre på att använda våra resurser effektivt, och ett av det bästa sättet är att se till så att saker används så länge som möjligt, berättar Joakim som fick mersmak av startupvärlden under studietiden och är medgrundare av Student Startup Hub.
I december avgjordes Uminovas teamtävling Energy Team Challenge där fyra drivna personer vann en plats i ett startup med en redan färdig affärsidé inom AI och energiteknik. Teamet, som går under samma arbetsnamn, utvecklar en lösning på problemet med att övervaka statusen på olja i hydraul- och smörjsystem.
– Den senaste tiden har gått till att lära känna teamet och idén, vi hoppas på att under programmet få värdefull input så att vi kan vara effektiva med våra resurser, säger en av teammedlemmarna Erik Silfver.
Digitalt program – hårdare intag
– Eftersom programmet blir helt digitalt har vi varit tuffa gällande intaget av idéer. Dels för att vi vill bibehålla hålla en hög kvalité, men också för att kunna garantera alla team stöd och backning. Det känns fantastisk kul och spännande att ställa om till ett nytt upplägg och i början träffa teamen enskilt, säger Elin Pudas som under 2021 är vikarierande programansvarig.
Uminova Innovations startupprogram hjälper entreprenörer att undersöka potentialen att bli ett växande bolag och börja utveckla sin affärsidé.
Affärsidéerna på Startupprogrammet våren 2021
Renyou
En cirkulär satsning som gör det enkelt att köpa begagnade friluftskläder, som outdoor wear.
Joakim Eriksson
Hendrik Rosén
Vinnare av Energy Team Challenge 2020
Skapar en produkt för övervakning av oljekvaliteten i hydraul- och smörjsystem, och som med AI kan bedöma och förutspå behovet av underhåll. Produkten minskar risken för haveri och onödigt underhåll vilket ger ekonomiska såväl som miljömässiga vinster.
Fanny Westerlund
Christoffer Routledge
Erik Silfver
Eduardo Gomes
Vertisà
Ett effektivt och hållbart vattenfördelningsystem som anpassar mängden vatten till varje växt oberoende av jordens vattenmättnad hos de övriga växterna.
Rosario García Gil
Juha Matti Niemi
Adolfo Garcia
Alina Schick
Chessnought
Ett verktyg för att effektivt bli bättre på schack, baserat på maskininlärning och dataanalys. Verktyget möjliggör individanpassad träning och möjlighet att omsätta kunskap i praktik.
Samuel Sonning