Digital fritidsgård belönad med Nordea-stipendium
Under onsdag eftermiddag höll vi en efterlängtad, i allra högsta grad, fysisk afterwork med inkubatorbolag och vänner för att fira allt vi åstadkommit med bolagen under pandemins motvind och att vi nu vänder blad.
Inbjudna gäster bjöd på små gobitar. Fredrik Blomquist från Institute for Transition, pratade om hur du bygger bolag syftesdrivet, investerarna Amanda Enocksson från VNTRS och Maria Bergsten från VEQ, gav sin bild av Umeås startupscen, och Albin Nyström och Axel Ljudén från inkubatorbolaget Ecotype, som utvecklat en digital innovation som förenklar skogsbruk och som landat en investering på 8 miljoner, delade med sig av sin startupresa.
Under kvällen delades också Nordeas startupstipendium ut till några av deltagarna på vårens Startupprogram. Teamen fick förra veckan pitcha för en jury och de tre som glänste lite extra belönas.
Förstaplatsen, 15 000 kr, går till affärsidén Digital fritidsgård; startupbolaget Bufferleafs satsning för att utveckla en interaktiv och inkluderande digital fritidsgård i nära samarbete med Umeå kommun och inkubatorbolaget The Fine Arc.
– Det känns jätteroligt. Innan vi började Startupprogrammet hade vi kommit igång med utvecklandet, men programmet har gett oss driv i företagandet, säger Simon Rickardsson, Bufferleaf.
Kollegan Noah Öberg håller med.
– Vi tänkte att vi skulle vänta med att kontakta de bästa kommunerna till dess att vår produkt var klar, men Uminova Innovation tvingade ut oss för att möta kund. Verifieringsarbetet verkligen knuffades vi ut i och det var precis det som vi behövde.
Delad andraplats, och som tilldelas 10 000 kr vardera, går till affärsidén Yggdrasil, ett registreringssystem som automatiserar köprocessen och tar bort den manuella administrationstiden, och TreeplanterXY, en lösning som säkerställer den exakta positionen på plantan vid skogsplantering.
Fredrik Johansson på Daresay tyckte att pitchdagen som låg till grund för juryns bedömning blev väldigt lyckad.
– Det har varit jätteroligt att få ta del av dessa drivna entreprenörers vision och resa. I år har det varit ett startfält som spänner över många områden, men gemensamt för alla är en tydlig passion för de utmaningar de vill lösa och att de alla bidrar till en mer hållbar värld. Det har givetvis varit svårt att utse en vinnare men vi har försökt se på det från olika perspektiv som idé, validerat kundbehov, team och impact och känner att vi landat rätt utifrån var bolagen befinner sig just nu, säger Fredrik.
Hillevi Lindelöf som arbetar med Startupprogrammet syr ihop säcken från vårens omgång med en go känsla i magen.
– Det har varit otroligt inspirerande att få följa deras utveckling. Alla affärsidéer har ett tydligt syfte, en stark drivkraft. Det är kul att se hur detta tydliga syfte gör att de tar snabba kliv framåt mot en marknad.
SÖK TILL HÖSTENS STARTUPPROGRAM
Nu tar vi emot ansökningar till Startuprogrammet som startar i september 2022. Ett gyllene tillfälle för du som bär på en affärsidé och startupdröm. Eller kanske redan har ett skalbart företag och är redo för nästa nivå. Tre intensiva månader, sju workshops och hjälp från erfarna affärshjärnor. Kostnad noll kronor. Du betalar i svett brukar vi säga. Ansök här senast 31 augusti!
Juryns motivering, förstapris till Digital fritidsgård
”Vinnaren har under Startupprogrammets tre månader visat på en stor utvecklingskurva och har genomgående arbetat hårt och motiverat för att verifiera affärsidén och dess olika möjligheter. Idén tar sig an en stor samhällsutmaning och har potential att göra stor skillnad. De har verifierat att det finns en kund som är villig att betala. Vi ser nu fram emot att se dem göra livet bättre för nästa generation!”
I juryn
- Maria Blechingberg, ESAM
- Mattias Eriksson, Partner Invest
- Fredrik Johansson, Daresay
Deltagare våren 2022
Digitala mötesplatsen
En digital mötesplats och fritidsgård som ska erbjuda ungdomar en trygg plats på internet.
Yggdrasil
Ett smidigt registreringssystem som automatiserar köprocessen och tar bort den manuella administrationstiden.
TreePlanterXY
En lösning som säkerställer den exakta positionen på plantan vid skogsplantering, vilket är värdefull info för den alltmer digitaliserade skogsindustrin.
Home Energy
Ett verktyg som planerar och styr användningen av elbilsladdning, batterilager och värmepumpar helt automatiskt för att optimera inköp och användningen av den egenproducerade energin.
AI cognitive behavioral therapy app
En app baserat på AI som gör det enklare för personer med utmattningssyndrom att få behandling.