Coronakrisen ger affärer i USA
Att internet inte är lika bra utbyggt i USA som i Sverige är känt sedan länge. Många amerikanska hushåll saknar en bra uppkoppling, något som blivit extra akut när coronapandemin stänger samhället och många måste arbeta hemifrån.
– Coronaviruset ställer mycket på sin spets. I USA säger många att det inte går att jobba hemifrån. Det finns alltför mycket dåliga uppkopplingar, berättar Björn Wännman, affärsansvarig på COS Systems med många års erfarenhet av bredbandsutbyggnad i USA.
Tillsammans med Peter Lidström, vd för COS Systems, har han inför denna intervju kopplat upp sig via distansmöte från huvudkontoret i Umeå med marknadschef Isak Finér som är stationerad i USA för att ha närmare till landets växande marknad för bredbandsutbyggnad. Alla tre berättar de om en marknad som i och med coronapandemin växer mycket fort för Umeåföretaget.
Rankas högt i USA
COS Systems har i flera år rankats som ett av de främsta i USA inom utbyggnad av bredband. Branschtidningen Broadband Communities har till exempel under flera år i rad listat företaget bland de 100 främsta inom bredbandsutbyggnad i USA.
COS Systems erbjuder kommuner och andra aktörer en lösning, COS Service Zones, som gör det enklare att komma i kontakt med de invånare i ett område som har störst intresse av att få ett snabbare internet. På så sätt kan utbyggnaden komma igång i snabbare takt.
COS Systems erbjuder också operatörer som driver fibernät en plattform, COS Business Engine, för att sköta näten när de väl är utbyggda.
När nu större krav ställs på snabbare internet till fler i USA så ligger Umeåföretaget mycket bra till för att få fler kunder. Isak Finér berättar från sitt hem i Blacksburg, Virginia, hur bristen på snabbt bredband gör att både företag och hushåll söker efter att komma runt problemet.
USB-minne istället för wifi
– Alla försöker komma på lösningar och vara kreativa. Man ger råd om vilken parkering eller vilket McDonalds man kan köra till för att komma åt ett wifi och eftersom skolorna är stängda kör skolbussen i vårt skoldistrikt hem USB-minnen till skolbarnen med uppgifter. Eleverna som sitter hemma får hämta skoluppgifter från stickan och sedan ladda upp sina svar till USB-minnet och skicka tillbaka det till läraren, säger Isak Finér.
Det är självfallet omständligt och det märks i hela samhället hur internet och bredband blivit en allt mer viktig fråga, menar de alla tre. Lokalpolitiker tvingas lyfta upp frågan på den politiska agendan och investerare skyndar till för att bidra med riskkapital.
– Här i Sverige är vi ju vana med att räkna in bredband på samma nivå som vatten och el, men det har man inte gjort på samma sätt i USA. Men när nu corona ställer allt på sin spets märker vi en stor förändring, säger Björn Wännman.
Fler affärer väntar
För COS Systems innebär den nya situationen en ökad efterfrågan och fler affärer. Nu rustar företaget därför för att kunna öka sina leveranser. Ett exempel på samarbeten som företaget har är med Roanoke Valley Broadband Authority i Virginia, som kopplat samman fyra samhällen och områden i ett gemensamt fibernätverk, inte långt från Isak Finérs bostad.
Det är en aktör som använder COS Service Zones för att kartlägga intresset för snabbare uppkoppling med fiberanslutning i lokala stadsdelar för att skapa möjligheter till växande online-utbildning, telemedicin, e-handel, distansarbete och tjänster för smarta hem. Arbetet har bland annat inneburit att Roanoke Valley Broadband hyllats med utmärkelsen Local Project of the Year vid en stor konferens för bredbandsaktörer.
Det är exempel på samarbeten som dessa som ger COS Systems positiva tankar om framtiden.
– Vi växer vidare, vi passar på att rekrytera och söker mer folk, säger Peter Lidström, vd för COS Systems, samtidigt som han betonar att huvudkontoret kommer att ligga kvar i Umeå också framöver.
– Vi har kommit i ett gynnsamt läge som innebär att vi kan fortsätta bidra till Umeås styrka också i fortsättningen. Vi har hög klass på utvecklare här i Umeå, det gör att vi kan vara vassare i andra länder också, säger Björn Wännman.