ClimateView siktar internationellt
ClimateViews mjukvara hjälper kommuner och regeringar att analysera effekterna av sitt klimatarbete. En av bolagets grundare Tomer Shalit höll ett mycket uppskattat föredrag på Uminova Innovations event Umeå Tech Arena våren 2019 där deras verktyg Panorama presenterades.
Klimatpolitiska rådet var bolagets pilotkund och Panorama utvecklades i samarbete med dem. Sedan dess har även flera svenska kommuner och regioner anslutit sig till tjänsten, bland andra Umeå och Uppsala samt Kronoberg och Västerbotten.
DI Digital skriver att när Klimatpolitiska rådet nyligen kritiserade regeringens arbete på klimatområdet byggde analysen bland annat på just information från ClimateViews verktyg.
– Vi samlar och strukturerar all information om klimatomställningen, hur det står till och vad som går bra, säger Einar Bodström, en av Climateviews grundare.
Vill bli global plattform
Inför en planerad expansion i Europa har Climateview enligt DI Digital nu tagit in 23 miljoner kronor i riskkapital.
– Vi ska bli den globala plattformen för städers klimatomställning och tar nu svenskt klimatarbete ut i världen, säger Einar Bodström.
Finansiärerna för rundan är Norrsken VC, Max Ventures, Nordic Makers och GGV Capital.
– Climateview har skapat en plattform som kan effektivisera och öka handlingskraften i kampen mot klimatförändringarna, så det är en ’perfect match’ för oss eftersom vårt investeringsfokus är att göra världen till en bättre plats, säger Tove Larsson, general partner på Norrsken VC.
England och Tyskland i fokus
Hur informationen strukturerats i verktyget bygger på internationellt arbete från FN:s klimatpanel IPCC och därmed är grunden lagd när Climateview nu ska rullas ut i främst Europa.
– Vi fokuserar på städer och regioner som ligger i framkant och som vill samarbeta med varandra. Det finns många sådana i England och Tyskland, så det är där vi börjar, säger Einar Bodström.
Nedan kan du se Tomer Shalits presentation från Umeå Tech Arena den 14 maj 2019.