Klädtjänst och schackcoach får Nordeastipendium
Vårens deltagare i Startupprogrammet har bedömts av en extern jury bestående av experter inom innovation och företagande: Linda Nyström på Skogstekniska klustret, Maria Blechingberg på Esam och Mattias Eriksson från Partnerinvest Norr.
Juryn har bedömt affärens potential, styrkan i teamet, konkurrensfördelar sett till andra alternativ och nyhetsvärdet. Även hållbarhet i relation till de globala målen Agenda2030. Denna gång kunde juryn helt enkelt inte enas om en vinnare, så både Renyou och Noctie.ai delar på förstaplatsen och får 25 000 kr vardera.
Noctie.ai utvecklar en digital schack-coach som gör det enklare, effektivare och billigare att bli bättre på schack. Renyou möjliggör en tidseffektiv och kvalitésäkrad secondhandupplevelse som dessutom hjälper stora klädmärken att ta ett cirkulärt kliv. Under tre månader har totalt fyra team i Startupprogrammet undersökt om deras affärsidé löser ett problem för tillräckligt många och om den har den kommersiell potential.
– Det har varit väldigt roligt att se alla teams individuella utveckling, både i medvind och motvind. Att arbeta med sin affärsidé kan i vissa stunder kännas rätt kämpigt, då känns det fint att kunna guida åt rätt håll och vara ett bollplank på vägen, säger Elin Pudas, huvudansvarig för Startupprogrammet.
Teamen beskriver våren med Uminova som givande och betonar vikten av struktur och samhörighet.
– Det är ett ovärderligt tillfälle att knyta kontakter och bearbeta din idé från nya perspektiv, samtidigt som det är roligt och motiverande att arbeta i ett lite mer strukturerat format, säger Samuel Sonning, grundare Noctie.ai
– För mig har det varit väldigt roligt att vara i ett sammanhang och utbytet av andras affärsidéer. Det har gett mycket att höra hur andra resonerar och diskussioner i helgrupp, säger Joakim Eriksson, grundare Renyou.
[plugbit title=”Vill du också gå Startupprogrammet i höst?” link=”https://uminovainnovation.se/vill-du/starta-upp/startupprogrammet/” button=”Sök här senast 10 augusti”] Startupprogrammet ger dig möjlighet att provskjuta din affärsidé i tre månader och under sex workshops. Tillsammans med affärsutvecklare, experter och övriga deltagare tar du reda på om idén är värd att satsa vidare på. Vi använder en beprövad metodik och oavsett utfall får du med dig lärdomar och insikter för livet. Eller nästa affärsidé.
[/plugbit]
Noctie.ai, 25 000 kronor i stipendium från Nordea
Teamet:
Samuel Sonning, Sabina Sonning, Jesper Hall och Daniel Öhrlund
Problemet:
Att bli bättre på schack är tråkigt och tar upp mycket tid (ofta 1000-timmar). Det är svårt att själv studera spelet och lägga upp en plan, och att anlita en schacktränare är extremt kostsamt.
Lösningen:
En personlig digital schack-coach som baseras på egenutvecklad AI-teknik. Tekniken möjliggör att det efterliknar en mänsklig shack-coach som dessutom analyserar alla dina spel och hittar förbättringsområden.
Målet:
Du kan gå från amatör till mästare utan att lämna plattformen, samtidigt som du har roligt och förbättras på effektivt sätt. Som en mänsklig schack-coach fast för en mindre kostnad och tillgänglig dygnet runt.
Om Startupprogrammet:
Det har varit jättekul och utmanande. Har varit bra att få styrning i att man strategisk ska göra det i en viss ordning. Värdefullt att få regelbunden feedback och check-in, det har gjort att vi hållit en högre arbetstakt. Också viktigt i att träna på långa och korta pitchar. Sist men inte minst har det säkerligen bidragit till att vi faktiskt vann Venture Cup Startuptävling.
Tips till de som funderar på att satsa på sin affärsidé:
Jag vill rekommendera Startupprogrammet starkt. Programmet beskrivs som en möjlighet att ta reda på om din idé är värd att satsa på. Jag skulle säga att även om du redan känner dig säker på det, får du väldigt mycket valuta för nedlagd tid. Det är ett ovärderligt tillfälle att knyta kontakter och bearbeta din idé från nya perspektiv, samtidigt som det är roligt och motiverande att arbeta i ett lite mer strukturerat format.
Renyou, 25 000 kronor i stipendium från Nordea
Teamet:
Joakim Eriksson, Henrik Rosén och Maja Freiman.
Problemet:
När fler konsumenter vänder sig till andrahandsmarknaden som alternativ till nyproduktion av kläder måste varumärkena hitta lösningar för att hänga med i det nya paradigmet. För konsumenternas del är problemet med att köpa begagnade kläder att det ofta är tidsödande och saknar kvalitetssäkring.
Lösningen:
Vår tjänst vänder sig till båda sidor av problemet, och genom partnerskap med varumärkena som kämpar med cirkulära frågor skapar vi en överlägsen shoppingupplevelse som är skräddarsydd för varumärkenas konsumenter.
Målet:
Att erbjuda konsumenterna garanterad kvalité, överlägsen produktinformation och ett nischad och välsorterad produktkatalog – precis som när du handlar nyproducerade kläder. För varumärkena innebär det ett ökat inkomstflöde och ett starkare varumärke.
Om Startupprogrammet:
För mig har det varit väldigt roligt att vara i ett sammanhang och utbytet av andras affärsidéer. Det har gett mycket att höra hur andra resonerar och diskussioner i helgrupp. Också mycket nöjd över det nära utbytet med affärsutvecklarna som tillsammans vridid och vänt på affärsidén.
Tips till de som funderar på att satsa på sin affärsidé:
Våga ta steget och ansök till Startupprogrammet! Testa och våga köra!