Aleva-grundarnas startup tacklar ensamhet hos äldre
Under åren som biståndshandläggare och chef för en större hemtjänstenhet i Stockholm såg Frida Nilsson varje dag hur fyrkantig styrning bakbinder hemtjänstpersonal. Hur pärmar med regler begränsar medarbetares möjligheter att bidra till en bättre äldreomsorg. Hon bollade sina idéer på allt hon skulle vilja göra annorlunda med sin partner tillika personalvetaren Aron Kristoffersson. Duon bestämde sig för att flytta tillbaka till Umeå och bygga ett eget hemtjänstbolag: Aleva som erbjuder så väl hemtjänst som hushållsnära tjänster fyller i år åtta år.
– Äldreomsorgen är präglad av en mängd regler och rutiner, och ledarskapet är många gånger en kontrollerande funktion snarare än ett stöd för de som jobbar. Vi vill bedriva en äldreomsorg med individens behov i centrum, med mer självgående team och där medarbetaren har medbestämmanderätt. Vi har naturligtvis ett kvalitetssystem, men det är uppbyggt för att stötta, inte begränsa, säger Frida Nilsson.
Personalen hos Aleva har helt enkelt större möjligheter att fatta självständiga beslut utifrån sin erfarenhet och kunskaper. Det kan röra till synes små saker, men tillsammans gör dem arbetet både smidigare och roligare. Till exempel, om det uppstår en lucka i schemat kan en medarbetare välja att spendera de timmarna med en äldre hon eller han vet behöver lite extra guldkant. Medarbetaren kan bjuda en äldre som fyller år eller är ledsen på en blomma, och behöver inte kolla med chefen vid vartenda litet inköp som tas på bolaget.
– Man måste kunna påverka för att växa i en roll, och det är kollegorna på fältet som känner de äldre bäst. Vi litar på att de fattar kloka beslut och att de äldre mår bättre till följd, säger Aron Kristoffersson.
Vill bryta isolering
Aleva har idag 150 medarbetare, mellan 2016 och 2019 steg omsättningen från knappt 12 miljoner till knappt 35 miljoner och i fjol utsåg Dagens Industri Aleva till Årets Gasell i Västerbotten. Ett annat team hade kanske varit nöjd så, men inte Frida och Aron. Nu satsar de på en ny affärsidé som ska minska ensamhet och isolering bland äldre, oavsett om man bor på äldreboende eller får hemtjänst.
– Resurserna inom äldreomsorgen är begränsade, så är det bara. Många äldre aktiveras inte och blir isolerade. De mår dåligt och anhöriga mår dåligt, främst döttrar och svärdöttrar som ofta tar det största ansvaret för de gamla. Vi vill göra något som tar vid där äldreomsorgen inte räcker till. Så föddes idén till Samarit, en plattform som matchar ihop äldre med eldsjälar som vill aktivera dem på meningsfulla sätt, säger Aron Kristoffersson.
Inkubatorbolaget Samarit beskrivs som en tjänst för äldre i Sverige som vill ha guldkant, eller för anhörig till någon som skulle må bra av mer social kontakt. Oavsett om du bor hemma eller på äldreboende hittar Samarit en samarit som kan följa med på exempelvis promenader, teaterföreställningar, ta en tur till centrum eller ta en kaffe i solen. Tjänsten som just nu utvecklas ska kunna administreras via en app eller helt och hållet över telefonen.
– Den perfekta matchningen är det viktiga. Att para ihop två personer som trivs med varandra. Vi har tester i gång och responsen har varit väldigt positiv. Inte bara från de äldre utan också från samariten, som kanske själv är en person som mår bra av att komma ut och träffa andra, säger Aron Kristoffersson.
Söker partner
Att Frida och Aron redan gjort en mycket framgångsrik bolagsresa ger dem fördelar i startupbolaget. De kan branschen, har massor med värdefulla kontakter och har gjort missar de aldrig kommer att göra om. Men tid är en bristvara. Därför söker de nu en partner som ska hjälpa dem att utveckla affärsidén till ett växande bolag. Man erbjuder delägarskap i det man gemensamt bygger upp. Rekryteringen är delvis möjlig tack vare innovationsbidrag från Region Västerbotten.
– Vi söker dig som känner lika starkt för idén bakom Samarit som vi gör, någon som är redo att satsa på en startupresa med allt vad det innebär. Det är en väldigt spännande roll med möjlighet att vara med att bygga ett bolag vi vill ska finnas över hela Sverige, säger Frida Nilsson.
Läs mer om Samarit och tjänsten här.
Om ensamheten bland äldre
- 300 000 svenskar över 65 år lider av ensamhet
- 6 av 10 personer med äldreomsorg lider av ensamhet
- Var tredje kvinna över 77 år har besvär med ångest
- I gruppen 85+ är 30% deprimerade
- Var femte svensk vårdar/stödjer en anhörig.
- 100 000 anhöriga, främst kvinnor, har behövt minska sin arbetstid eller sluta arbeta för att ge omsorg.