AI-tolk för icke-verbala vinner Nordeastipendium
En språkapp för icke-verbala, en AI-driven plattform för smartare studieteknik och en digital portal för enklare fastighetsägande i utlandet, det blev prispallen när höstens Nordeastipendier delades ut förra veckan. Stipendierna går till de deltagare i höstens Startupprogram som lyckas bäst med sin pitch och vars affärsidéer visar mest potential.
Förstapris går till Alexandra Björnham som vill utveckla en AI-tolk för icke-verbala. Lösningen ska göra det lättare för personer som kommunicerar med symboler att ha kontakt med personer som kommunicerar med text.
– Jag blev både rörd och lycklig. Det är fantastiska affärsidéer i den här gruppen och många med stor affärsmässig potential. Jag förstod att när det gäller impact, möjlighet till positiv effekt så låg jag kanske bra till, men jag var osäker på om det skulle räcka, säger Alexandra.
Alexandra har själv ett barn som är icke-verbalt. Hennes egna erfarenheter som mamma är drivkraften.
– Som förälder kämpar man så mycket för att göra det man kan för att se till att ens barn har det bra. Att vinna betyder att den här målgruppen, som ofta blir förbisedd, blivit sedd. Att andra tror på min vision. Det fyller hjärtat.
Via Digital Impact North har Alexandra nu hittat en samarbetspartner för att under våren utveckla en prototyp och träna upp en AI-tolk.
– Startupprogrammet är varit jättebra även om man som jag har erfarenhet av och kunskaper inom bolagsarbete. För mig blev det en spark i baken att verkligen lägga tid på det här. Att få läxor, att redovisa och sedan ständigt få feedback, det har varit värdefullt för mig.
Motivering 1:a pris, 30 000 kr
Alexandra Björnham, COSY – Communicating with symbols
AI-driven språktolk för icke-verbala
Förstapriset går till ett sant impact-bolag som är redo att lösa ett stort problem. Denna entreprenör är rätt person att driva detta initiativ, beväpnad med spetskompetens, erfarenhet och värdefulla nätverk inom området. Trots entreprenörens blygsamma förväntningar på bolagets skalbarhet och storlek, ser juryn en enorm potential. Det som utmärker detta bolag är potentialen att förbättra livskvaliteten för sina kunder, en liten grupp med ett stort problem. Entreprenören bär på en genuin önskan att göra skillnad, drivet av personlig erfarenhet och ett starkt engagemang. Vi tror att ambitionen om att skapa skillnad för en grupp som behöver det som mest kommer lyckas.
Motivering 2:a pris, 15 000 kr
Jack Meier, MIMAIR
AI-drivna plattform för bättre studieteknik
Andrapriset går till en entreprenör som verkligen utvecklats under programmets gång och accelererat sin idé snabbt. I ett aktuellt område har denna startup upptäckt möjligheter och adresserat ett problem som är bekant för oss alla. Idén har potential att skapa stora effekter för användarna och på lång sikt även för samhället. Under programmets gång har teamet växt och är nu rustade att ta denna innovativa lösning till marknaden.
Motivering 3:e pris, 5 000 kr
Jens Johansson och Jan Neidebro, Zmartzer
En digital portal som förenklar fastighetsägande i utlandet
Med ett skickligt team och en genomarbetad affärsmodell tror vi att detta startupbolag kan bli något stort i en bransch med betydande tillväxtpotential. De har identifierat ett hål i en lukrativ marknad. Trots utmaningar kopplat till hållbarhet ser vi att de kan skapa positiv skillnad för en stor grupp. Genom att investera tid och ta till sig feedback har detta bolag visat på en imponerande förmåga att möta utmaningarna och möjligheterna i den aktuella marknaden. Deras entreprenörsanda kommer leda bolaget till framgång.
Juryn
Linda Nyström, Skogstekniska klustret
Oskar Riby, RISE
Mathias Ehrlin, VX Solutions
Samuel Sonning, startupen Noctie.ai