Aktuellt
Att hjälpa våra startups sprida ordet om framsteg och erbjudanden är viktigt för oss. Främst för att det hjälper dem att hitta kunder, investerare, talanger och partners, men också för att vi är så sabla stolt över dem. Här samlar vi senaste nytt.
Techtungt startfält i vårens Startupprogram
Nio spännande affärsidéer ska testas och utvecklas under vårens Startupprogram, och det var ett stort gäng som träffades för kickoff hos Uminova Innovation tidigare i veckan.
– Programmet samlar personer och team med imponerande erfarenheter från olika branscher, kunskapsområden och olika delar av världen. Jag har en känsla av att det här är en grupp som kommer att få ut mycket av att träffa varandra och dela såväl nätverk, som utmaningar och lösningar, säger Magdalena Eriksson, ansvarig.
Lyckoträff när studenten Jesper mötte Estity på Startup Coffee
Studenten Jesper Frii och Jan Neidebro fann varandra på Startup Coffee, vår mötesplats för studenter som är nyfikna på att arbeta inom startupvärlden. Inkubatorbolaget Estity som utvecklar en SaaS-plattform som gör det enklare och mer lönsamt att äga fastighet i utlandet, söker en person som ska arbeta med bolagets marketing i främst Spanien.
– Jag har jobbat med marknadsföring inom turism i Spanien och kan en del om hur man gör för att skapa synlighet där, säger Jesper.
Estitys plattform vässas med hjälp av spanska EEN-kontakter
Estity har fått hjälp av Peter Bäckström hos EEN Västerbotten för att hitta de rätta spanska kontakterna i Spanien för att ta startupen till nästa nivå. BIC Euronova och Certus närmre bestämt. En nystart, enligt teamet.
– Det är just hjälpen att hitta de här personerna på plats som förstår vad vi är för djur, och som pekar oss i rätt riktning som är det stora värdet, säger Jens Johansson.
Läs merInkubatorn beviljas 22 miljoner kr från Vinnova-program
Uminova Innovation har beviljats 22 miljoner kronor i fyra år från Vinnovas program för excellenta inkubatorer, detta för att fortsätta att stötta och accelerera utvecklingen av nya och kunskapsintensiva bolag i Västerbotten.
– Vi är enormt stolta och glada efter beskedet, 22 miljoner är den näst högsta beviljade nivån, så nu kan vi fortsätta gasa och pusha västerbottniska idéer, nystartade företag och entreprenörer framåt, säger Annika Wikström, verksamhetsledare.
Romitek är på kapitaljakt – marknaden 2,2 miljarder euro
Lyckselebolaget Romitek, som utvecklat en robot som automatiserar idag manuell trimning av valsad tråd, söker kapital för att bl.a. finansiera en pilotanläggning. Härom veckan tog vi med oss teamet till venture capital-eventet GoWest i Göteborg.
– Det var otroligt spännande med många intressanta möten. Vi går nu vidare med längre och mer ingående samtal med tre tänkbara investerare som alla går in i startups i tidigt skede, säger Maria Nylander, medgrundare.
Softjoy får 600 000 kr från MSB för stärkt cybersäkerhet
Inkubatorbolaget Softjoy har beviljats 600 000 kr i stöd från MSB för att bidra till ökad cybersäkerhet i Sverige. Med tjänsten Let’s Secure hjälper bolaget organisationer och företag i deras säkerhetsarbete genom att analysera och verifiera konfigurationen av domäner, e-post och webbservrar.
– Vårt verktyg blir ett viktigt underlag för beslutsfattare i regioner, myndigheter och kommuner och effektiviserar planeringen av framtida säkerhetsåtgärder, säger Jörgen Olofsson, medgrundare.
Senseworks tar in 30 miljoner – släpper ny produkt
Inkubatorbolaget Senseworks har under hösten samlat in 30 miljoner kronor i en investeringsrunda.
– Vi är tacksamma för det förtroende som våra investerare har visat oss. Det nya kapitalet gör det möjligt för oss att accelerera utvecklingen av vår digitala plattform och fortsätta förbättra branschen, säger Alexander Ögren, VD.
Patrik Hamilton, Kaknäs Invest, är mycket nöjd.
– Senseworks förmåga att på kort tid utveckla en plattform som skapar tydligt värde för kunderna har imponerat på oss, säger han.
Romitek automatiserar manuell process i trådvalsverksindustrin
Civilingenjörerna Maria och Jens Nylander i Lycksele som står bakom Romitek. Med avstamp i deras långa erfarenhet av den globala trådvalsverksindustrin, har de utvecklat och patenterat en maskin som automatiserar trimning och samtidigt gör den mer precis.
– Den minskade mängden skrot skapar klimatmässiga värden för en industri som aktivt arbetar med att minska sin klimatpåverkan, säger Maria.
Ny app en pusselbit för att tackla svenska läskrisen
Nya inkubatorbolaget Skoltech adresserar den växande läskrisen med en teknikdriven lösning för att förbättra barns läs- och språkinlärning. Med målet att ingen elev ska lämnas efter i sin läsutveckling utvecklar man en app med funktioner som följa-med-algoritm, tal-till-text-analys, gamification och en lärarportal.
– Vi vill göra det roligt och motiverande för varje barn att lästräna, framför allt de barn som har svårigheter och kämpar, säger Filip Dyrvall, grundare.
Hero Imaging i Umeå får pris för internationella framsteg
Hero Imaging tilldelades i december Uminova Innovations och Enterprise Europe Networks Västerbottens gemensamma pris Go Global 2024 för fint arbete på en internationell marknad. Bolaget som utmärkt sig på internationella branschmässan ESTRO i Glasgow, har ett samarbete med Cardiff University som börjat bära frukt och teamet har också fått in flera nya internationella kunder under året.
Läs merAppidé med träning för kvinnokroppen vinner Demo Day
Höstens omgång av Startupprogrammet avslutas med Demo Day – en snäll pitchtävling inför jury med chans att vinna fina Nordeastipendier. Förstapris och 30 000 kr går till fysioterapeuterna Sara Köningsson och Emma Söderström med affärsidén Femmefysio. Deras idé är en app med specialanpassad träning för den kvinnliga kroppen, i alla livets faser.
– Programmet har varit jättebra, mycket mer ingående än vad vi trodde när vi började, säger Emma Söderström.
Digiplans verktyg ska underlätta småföretagares styrning
Nya inkubatorbolaget Digiplan har utvecklat ett webbaserat planeringsverktyg som ger ägare och ledare en tydlig överblick över alla återkommande aktiviteter under året. Lättanvända funktioner gör planering, utförande och uppföljning smidiga. Verktyget anpassas efter verksamhetens behov. Teamet söker just nu kunder i transportbranschen.
– Vi har byggt ut en del funktioner anpassat till åkerier som vi tror kan vara intressant för fler aktörer, säger Pär Vidmark.