Hillevi S Lindelöf Krimag

Studenten, entreprenören

- Att jobba med människor och styra upp saker tycker jag är väldigt roligt.

Som studententreprenör har Hillevi S Lindelöf jobbat med både produktutveckling, finansiering och kundkontakter i nystartade KriMag Technology.

Företagets grundare Magnus Andersson och Krister Wiklund jobbar heltid som forskare på Umeå universitet, och behövde nån som utförde det dagliga arbetet. Blivande sjukgymnasten Hillevi S Lindelöf jobbade extra som studentkommunikatör åt Uminova Innovation. Hon pausade sjukgymnaststudierna och klev in i företaget.
 
Studierna, tillsammans med erfarenheterna som grupptränings- och gyminstruktör, passar väl till rollen. KriMag utvecklar nämligen ett program som ger direkt feedback på kroppsrörelser. Med en vanlig filmkamera, några markörer och KriMags system är det enkelt att analysera och förbättra tekniken i sin träning, både för att minska skaderisken och öka prestationen.
 
Hillevi började med en marknadsundersökning, hon träffade sjukgymnaster, personliga tränare och andra och frågade dem om de har behov för KriMags produkt? Svaret var ja!
- Det finns inget liknande på marknaden, och våra kunder har verkligen behov av en sån här produkt, säger Hillevi.
 
I kontakten med kunderna blev det dock tydligt att de vill ha fler funktioner, som vinkelmätning och möjligheten att designa sina egna övningar. Det har tagit ett par månader att utveckla programvaran för att passa kundernas behov.
- Nu måste vi börja om med kunderna - nu har vi ju en ny produkt - men jag har många kontakter redan, säger Hillevi. Och med sin bakgrund som (nästan klar) sjukgymnast och PT på gym får Hillevi bra personlig kontakt med kunderna.
 
Skuggstyrelsen, som består av Olov Sandberg, Vitec, Iksus VD Margareta Eriksson Lif och affärscoachen Göran Nilsson, har bidragit mycket till utvecklingen, tycker Hillevi.
- Krister och Magnus riktar in sig på tekniken. Olov och Göran kan det här med affärer. Margareta Eriksson Lif tänker som kunderna. De tänker på saker vi inte har tänkt på, som att vi måste ha en färdig produkt innan vi demar den för kunder, säger Hillevi. 
 
Att gå in i ett företag som (snart) nybakad student har varit väldigt lärorikt, tycker Hillevi. 
- Jag har lärt mig sjukt mycket! Jag har lärt att våga ställa krav och varit tvungen att ligga på. Min roll i skolan har ofta varit ledaren, men det är svårt att ta den rollen när jag jobbar med erfarna. Jag har gått säljutbildning och skrivit affärsplan. Boka kundmöten och träffa folk lär man sig mycket på.
 
Hon uppskattar hjälpen från Uminova Innovation, att kunna sitta i inkubatorn och be om hjälp när som helst.
 
- Göran har varit väldigt bra, avslutar Hillevi S Lindelöf.