Sommarentreprenörer 2017

Bli eller anlita en sommarentreprenör

Uminova Innovation erbjuder dig som är student på universitet eller högskola regionens mest spännande arbetsmöjlighet i sommar: arbeta som konsult hos ett bolag i behov av din kompetens. Du får en inkomst, värdefulla erfarenheter och kontakter in i näringslivet. En språngbräda om du har det som krävs. Om du driver ett bolag är sommarentreprenörsatsningen en chans att på ett smidigt sätt stärka upp med en spetskompetens du annars kanske inte skulle köpa. Uminova Innovation vaskar inte bara fram den vassaste studenten åt dig, vi står också för delar av kostnaden.

Så blir du sommarentreprenör

Som sommarentreprenör startar du ditt eget företag med hjälp av oss, och sedan matchar vi ihop dig med ett bolag som vill köpa dina tjänster motsvarande minst 160 timmar. Vi ger dig utbildning och stöttning i uppstarten så du behöver inte ha förkunskaper om företagande. Däremot krävs att du lockas av nya utmaningar och har ett driv för att självständigt genomföra ett projekt.

Noggrannhet i matchning mellan student och bolag är viktig för oss. Vi tittar givetvis på vilken kompetens du har, men också dina intressen och hur du är som person. Vi försöker ha god koll på vilka behov och förväntningar respektive bolag har innan vi startar processen. Vi kommer med rekommendationer och skapar möten, men i slutändan är det du tillsammans med bolaget som avgör om uppdraget känns rätt och om ni vill påbörja ett samarbete. Uppdragen är på minst 160 timmar och dessa timmar fördelas på 4-10 veckor (bolaget och sommarentreprenören kommer överens om arbetstiden). Du fakturerar ett konsultarvode i början av perioden.

En stor fördel med att bli sommarentreprenör är att du blir en del av Uminova Innovations stora nätverk. Ett av våra viktigaste uppdrag är att hjälpa entreprenörer, investerare och vassa talanger att hitta varandra. Om du deltar på våra events kan intressanta dörrar öppnas om du har det som krävs, det har vi sett prov på.

Alla peppade studenter från alla institutioner att välkomna att ansöka. Bredden på uppdragen är stor. Det finns i regel en särskilt stor efterfrågan på programmerare och personer som kan göra marknadsanalyser och kundundersökningar. Gällande marknadsanalyser och kundundersökningar så tittar vi i första hand på personlighet och driv snarare än skarpa meriter på området. Om du söker och inte blir antagen i år rekommenderar vi dig att söka igen nästa år – det är ett plus i kanten att ha visat intresse över tid. Ett annat sätt att öka dina chanser att bli antagen som sommarentreprenör är att dyka upp på Uminova Innovations events, då vi har chansen att lära känna dig lite bättre.

Sök senast 25 mars 2018!

Lämna din ansökan här

Om det här låter intressant, ansök med personligt brev och CV senast den 25 mars 2018. Söktrycket brukar vara stort och det finns bara ett tjugotal platser, så ta dig tiden att skriva en riktigt grym ansökan. Skriv gärna om intressen och hur du är som person. Ju mer vi vet om dig desto lättare är det för oss att bedöma om du kan vara rätt för något av uppdragen.


Så anlitar du en sommarentreprenör

Att anlita en sommarentreprenör betyder att du köper minst 160 konsulttimmar av en student som har den spetskompetens ditt bolag behöver. Timmarna fördelas under 4-10 veckor. Uppdraget kan också vara längre om du och studenten kommer överens om det. Arbetstiden behöver inte vara sammanhängande. Om uppdraget av olika skäl inte går att genomföra under semestrarna kan studenten förlägga arbete under våren, försommaren och/eller hösten. Det är upp till bolaget och studenten att komma överens om när uppdraget startar och avslutas.

Den här satsningen är en prisvärd lösning. Ditt bolag betalar studenten 200 kr/tim exkl. moms i konsultarvode. Om ditt bolag är med i Uminova Innovations inkubator kan du dessutom få ett bidrag på 10 000-15 000 kronor, vilket motsvarar ungefär halva kostnaden för ett uppdrag på 160 timmar. Eftersom studenten arbetar som konsult behöver du vare sig anställa eller genomgå en rekryteringsprocess - det är smidigt och enkelt!

Vår personal och våra partners stöttar studenterna gällande det praktiska med att starta och driva eget företag (exempelvis i frågor som bokföring, avtal och fakturering). För studenten innebär stödet minimalt med krångel, och maximalt med energi och fokus på jobbet som ska utföras hos dig. Om du eller någon annan i ditt bolag har frågor eller behöver hjälp kan ni också vända er till oss. Uminova Innovation säkerställer att uppdraget till sommarentreprenören genomförs enligt avtal - om inte finns vi som säkerhet och vi lovar att ta den eventuella kostnaden det innebär för företaget att få det som utlovats i avtalet. Inga risker, allt att vinna.


Om du är intresserad av att anlita en sommarentreprenör behöver du ringa in ett väl avgränsat och genomfört uppdrag som en student kan utföra. Kontakta Uminova Innovations projektledare Magdalena Lindström så hjälper hon dig att fylla i en uppdragsbeskrivning med mål, omfattning och start- och slutdatum. När vi fått in uppdrag från bolagen påbörjar vi processen med att matcha ihop rätt student med rätt uppdrag. Trycket från intresserade studenter brukar vara mycket stort, vi har tidigare år fått in ungefär 140 ansökningar, vilket betyder att vi har goda förutsättningar för att hitta riktigt vassa studenter med efterfrågad kompetens. Urvalet gör vi med uppdragsbeskrivningarna, studenternas CV och personliga brev som underlag. Vi tittar givetvis på vilken kompetens studenterna har, men också på intressen och personlighet. Ungefär 20-25 studenter blir antagna.

Matchning mellan student och bolag sker också i form av speeddating där bolagen har möjlighet att träffa kandidater om de önskar. Givetvis har bolaget sista ordet gällande vem man vill anlita. Studenterna skickar en delfaktura för uppdraget i början av sommaren, och är sedan redo att börja arbeta.

Om du är intresserad av att anlita en sommarentreprenör till ditt bolag, kontakta projektledare Magdalena Lindström så hjälper hon dig.

Magdalena Lindström
projektledare, Uminova Innovation
magdalena.lindstrom@uminovainnovation.se
070-349 19 48

Sommarentreprenörerna i korthet

  • Studenten startar sitt eget företag i en trygg miljö. Vi hjälper studenten att ansöka om F-skattsedel och att fakturera. Vår samarbetspartner PwC utbildar studenten i bokföring och deklaration, och stöttar upp om något skulle strula.
  • Studenten matchas ihop med ett bolag som behöver kompetens. Vi tittar inte bara på vad studenten kan, utan också på personlighet och intressen.
  • Bolaget och studenten kommer överens om när uppdraget ska utföras inkl. arbetstider.
  • Varje uppdrag är på minst 160 timmar under 4-10 veckor. (Uppdraget kan pågå längre om bolaget och studenten kommer överens om det.)
  • Bolagen betalar studenten 200 kr/tim exkl. moms i konsultarvode.
  • Bolag som är med i Uminova Innovations inkubator kan få ett bidrag på 10 000-15 000 kronor av Uminova Innovation, vilket motsvarar ungefär halva kostnaden för ett uppdrag på 160 timmar.
  • Studenten delfakturerar i början av perioden.
     

Skillster Thomas Sarlin sommarentreprenör 2017

Skillster Thomas Sarlin sommarentreprenör 2017
Gustav Skoglund (t.h.) och Jesper Byström (mitten)  från Skillster med sin sommarentreprenör Thomas Sarlin (t.h.)

Sommarentreprenören Thomas bytte brospolning mot ljuddesign

Thomas Sarlin, 28 år, studerar till civilingenjör och har ett särskilt intresse för interaktionsdesign och programmering. När han förra vintern fick nys om Uminova Innovations satsning med sommarentreprenörer såg han chansen att få både en spännande sommar och en riktigt fin merit på sitt CV.

Under ett Startup Coffee hälsade han på killarna i inkubatorbolaget Skillster som utvecklar fordonsutbildningssimulatorer. Tillsammans kom de fram till att Thomas kunnande inom ljudteknik skulle kunna bidra till en ännu bättre simulatorupplevelse.
- Genom att addera ljuddesign kunde jag hjälpa Skillster att göra simulatorerna ännu mer verklighetstrogna. De hade nog inte riktigt tänkt på hur viktigt ljudet är för att skapa känslan av att man verkligen sitter i en lastbil.

Uppdraget blev 160 timmar förlagda under sommarmånaderna. Arbetstiderna man kom överens om var mycket flexibla. Det här med att starta ett företag var något som Thomas funderat på att göra redan när han frilansade som ljudtekniker, men han kom aldrig till skott eftersom det verkade krångligt och svårt.
- Jag blev riktigt överraskad av hur enkelt det faktiskt var. Det var inga som helst problem, och jag fick den hjälp jag behövde. Nu när jag vet det önskar jag att jag hade startat en egen firma tidigare.

Thomas uppmuntrar alla som är nyfikna på att bli sommarentreprenör att skicka in en ansökan.
- Om jag inte blivit sommarentreprenör i somras hade mitt sommarjobb varit att rengöra länets 2 000 statliga broar med högtryckstvätt. Nu fick jag istället en möjlighet att göra det jag utbildar mig inom och få ett första steg in på arbetsmarknaden. Idag programmerar jag åt bolaget Musikmedel en dag i veckan, en kontakt som jag fick tack vare uppdraget för Skillster.

 

EU