redQ Jonas Sandlund Jonas Forsberg

Från frö till hållbar affärsidé

Redan på gymnasiet var de unga företagare, och de träffades när de läste civilekonomiprogrammet tillsammans på Umeå universitet. redQ:s affärsidé är etisk och ekologisk produktion av heminredning och textilier.

Ur Resumé 08/09

– Vi var de enda av 200 studenter som ville bli företagare, alla andra hade som mål att jobba med att sköta ekonomin för ett storföretag, berättar Jonas Forsberg som idag driver redQ tillsammans med Anders
Sandlund.

Tillverkningen av deras produkter sker i Bangladesh. Där har de 45 anställda som flätar korgar, fat,
förvaringsprodukter och mattor av bambu, rotting och av chan som är ett sorts gräs. De är ett av de tio största svenska företagen i landet sett till antalet anställda och de är pionjärer på att främja facket i Bangladesh.

– Målet har hela tiden varit att producera ekologisk textil, men vägen dit är lång. Det är en mycket längre väg att gå än att tillverka produkter för heminredning.

Serieentreprenörer

De har tidigare suttit på BIC factory, som är en inkubator för unga företagare, men målet är nu att ta ett större kliv ut på marknaden via Uminova Innovation. 2009 fick de utmärkelsen Årets unga företagare och det internationella priset Tyop – ten young outstanding award, ett pris som delas ut av Juniorhandelskammaren.

– På Uminova Innovation får vi tillgång till ett bra nätverk med kompetenta affärscoacher och en skuggstyrelse. Trots att vi har kommit långt redan har vi stor nytta av dem som språngbräda för att stå helt på egna ben, säger Jonas.

Sedan ett par år håller de även på att ta över Anders Sandlunds pappas företag – Bölebyns garveri
utanför Piteå, som tillverkar exklusiva läderportföljer som garvas med granbark. Anders är fjärde generationen i företaget.

– Det är ett fint komplement till vår övriga produktion av hållbara och ekologiska produkter. Företagen
har samma grund i hantverk och miljöansvar.

Ett tiotal återförsäljare av redQ:s produkter återfinns i Sverige, och målet är att nyanställa.

– I Sverige är det vi, de två ägarna som jobbar, men inom fem år är målet att företaget inte ska vara
beroende av oss, säger Jonas Forsberg.

www.redq.se

redQ fat